Рада призначила спікером колишнього КВНщика і помічника голови Ради міністрів Криму

Новини

Народні депутати на пленарному засіданні призначили Руслана Стефанчука Головою Верховної Ради.

Відповідне рішення підтримав 261 парламентарій.

Руслан Стефанчук обраний першим заступником голови Верховної Ради 29 серпня 2019 року. До цього він був членом політичної партії «Слуга народу».

Із 2019 року до 2021 року Стефанчук був радником Президента Володимира Зеленського, представником глави держави у Верховній Раді. 7 жовтня 2021 року Зеленський звільнив Стефанчука від виконання обов’язків свого представника у парламенті.

Стефанчуку – 46 років, родом він з Тернополя. Здобув дві вищі освіти – юридичну (Хмельницький інститут регіонального управління та права) і «менеджера виробничої сфери» (Технологічний університет Поділля).

З 2011 року керував відділом проблем розвитку національного законодавства в Інституті законодавства Верховної Ради, був помічником нардепа Анатолія Матвієнка (з березня по вересень 2005 року обіймав посаду голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим) і віцепрем’єра Степана Кубіва.

У 2014 році став проректором Національної академії прокуратури, а через два роки перейшов на аналогічну посаду в асоціацію адвокатів.

У 2017 році намагався потрапити до Верховного суду, проте не пройшов за конкурсом.

З президентом Стефанчук познайомився ще в студентські роки – разом вони грали в КВН. А в 2019 році увійшов в передвиборний штаб Зеленського, займався ідеологією і розробкою законопроєктів.

«Це був 1996 рік. Все було банально: я грав за команду Хмельницького в КВН, Володимир – за свою команду в українській лізі. З 2002 року я пішов з КВН в науку, Володимир – шляхом шоу-бізнесу. У березні 2018 року один із членів команди Зеленського вийшов на зв’язок зі мною. Я думаю, це була підготовка перед прийняттям фінального рішення. Згодом Володимир запропонував мені займатися питаннями ідеології», – розповідав Стефанчук.

Парламент відкликав Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради.

  • Дмитро Разумков був співвласником мережі ломбардів «Про100Кредит», повідомляв Центр журналістських розслідувань у розслідуванні «Родинний бізнес Разумкова: ломбарди і консультування»
  • Дмитро Разумков у 2015 році придбав компанію «Інтерінвест ХХІ століття», яка є співзасновником ТОВ «Повне товариство Ломбард Про100Кредит ТОВ Інтерінвест XXI століття і компанія», що володіє сімома ломбардами мережі «Про100Кредит».  За даними аудиту за 2018 рік та держреєстру, діючими були чотири відділення компанії у Києві.  
  • Другим засновником  ПТ «Ломбард Про100Кредит» є компанія «Бізнесінвестгруп», яка належить дружині Дмитра Разумкова Юлії Чайці, дочці покійного мера міста Миколаїв Володимира Чайки.