Канцлером Австрії стане Шалленберґ замість Курца, якій пішов у відставку через корупційний скандал

Новини
Александер Шалленберґ Фото: Darko Bandic/AP Photo

Новим федеральним канцлером Австрії стане міністр закордонних справ країни Александер Шалленберґ після відставки Себастіана Курца який вдався до такого кроку на тлі корупційного скандалу. Прокуратура Австрії підозрює Курца та ще дев’ять осіб у тому що в 2016-2018 роках міністерство фінансів країни використовувало бюджетні кошти для фінансування рекламних оголошень в одній з австрійських газет – в обмін на публікацію опитувань, вигідних для очолюваної Курцом Австрійської народної партії.

Ім’я нового канцлера 10 жовтня назвав президент Австрії Александер Ван дер Беллен у своєму виступі перед журналістами, передає DW.

«Нинішня криза у владі добігла кінця. Робота на користь нашої держави може бути продовжена», – заявив Ван дер Беллен.

Александер Шалленберґ у неділю зізнався, що призначення стало для нього несподіванкою, а робота на новій посаді буде «надзвичайно складним завданням». Шалленберґ складе присягу, о 14:00 за Києвом.

52-річний Александер Шалленберґ очолював міністерство закордонних справ Австрії з 2019 року. Зробити його своїм наступником раніше запропонував Себастіан Курц.

Шалленберґ нещодавно став членом консервативної Австрійської народної партії, яку очолює Курц. Вважається, що він підтримує зовнішньополітичний курс Себастіана Курца. Зокрема, він займає жорстку позицію щодо мігрантів.

Вакантне міністерство закордонних справ Австрії має очолити дипломат, нинішній посол Австрії у Франції Міхаель Лінґарт, повідомила речниця Шалленберґа 11 жовтня. Присягу він складе разом з новим канцлером, повідомляє агенція Reuters.

Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц оголосив про свою відставку 9 жовтня. Таке рішення він ухвалив на тлі корупційного скандалу. Австрійська прокуратура раніше почала розслідування проти Курца і ще дев’яти осіб. Їх запідозрили в маніпуляції із соцопитуваннями й підкупі ЗМІ за кошти платників податків.

За версією слідства, з 2016 по 2018 роки міністерство фінансів Австрії використовувало бюджетні кошти для фінансування рекламних оголошень в одній з австрійських газет в обмін на розміщення опитувань громадської думки, вигідних для партії Курца. Це, як передбачається, було частиною плану, який дозволив Курцу спочатку прийти до влади в АНП, а пізніше зайняти пост канцлера.

Себастіан Курц Фото: Georg Hochmuth/APA/dpa

Після цього партнери по коаліції очолюваної Курцом Австрійської народної партії – партія «Зелених» – закликали замінити канцлера на людину з «бездоганною репутацією». До відставки Курца закликали також опозиційні політичні сили в парламенті Австрії, погрожуючи йому вотумом недовіри.

У своїй промові 9 жовтня Курц відкинув обвинувачення на свою адресу, але заявив, що іде з посади через почуття відповідальності перед країною. Відтепер Курц очолить фракцію АНП у парламенті.