Біля острова Зміїний під час шторму отримало пошкодження судно ВМСУ «Балта», його буксирують до Одеси

Новини
Cудно розмагнічування «Балта» ВМСУ України Фото: Думская

В Чорному морі біля острова Зміїний під час шторму отримало пошкодження судно розмагнічування «Балта» Військово-Морських Сил України, в якому було затоплено кілька відсіків. Екіпажу вдалось стабілізувати аварійну ситуацію. На судно доставлений аварійно-рятувальний загін. Зараз його у супроводі кораблів і суден ВМСУ і підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба» буксирують до пункту базування Одеса.

Надзвичайна ситуація на судні сталася 13 жовтня, повідомляє Командування ВМС України.

«Станом на 08.30 14.10.2021 – особовий склад, який не задіяно у заходах з боротьби за живучість було доставлено у пункт постійної дислокації. Військовослужбовці почувають себе добре. Додатково задіяно особовий склад аварійно-рятувального загону ВМС ЗС України, який знаходиться на кораблі та забезпечує проведення заходів з боротьби за живучість. Наразі здійснюється буксирування корабля до пункту базування Одеса у супроводженні кораблів і катерів Військово-Морських Сил ЗС України та казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба» Міністерства інфраструктури України», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, 13 жовтня в результаті різкого погіршення погодних умов, виникла аварійна ситуація, в наслідок якої судно отримало пошкодження. Після оцінки обстановки, було прийнято рішення про постановку корабля на якір з метою забезпечення проведення заходів боротьби за живучість.

«Завдяки злагодженим та впевненим діям екіпажу корабля, аварійну ситуацію вдалося стабілізувати. Загрози життю особового складу немає. Загрози втрати корабля немає», – додали у Командуванні.

З метою забезпечення проведення пошуково-рятувальних робіт ВМС було розгорнуто пункт управління пошуково-рятувального забезпечення, налагоджено взаємодію із казенним підприємством «Морська пошуково-рятувальна служба» Мінінфраструктури, Держприкордонслужбою України, ДСНС. До операції залучено кораблі і катери в кількості вісім одиниць та чотири одиниці повітряних суден.

Як пише одеське видання «Думская» судно розмагнічування U811 «Балта» отримало пошкодження, коли намагалося пришвартуватися до причалу острова Зміїний. Внаслідок інциденту було затоплено кілька відсіків в кормовій частині.

«Балта» була побудована в польському Гданську, прийнята до складу ВМФ СССР 26 листопада 1987 року, увійшовши до складу Чорноморського флоту. Судно базувалося в Севастополі як «СР-568». В 1997 році після розділу Чорноморського флоту увійшло до складу ВМСУ і отримало ім’я «Балта» та бортовий номер U811. У березні 2014 року під час окупації Криму «Балта» була захоплена російськими військовими. 15 квітня 2014 року РФ повернула судно Україні.

«Балта» призначена для проведення спеціальних заходів щодо зменшення магнітних полів бойових кораблів і суден.