Україна та ЄС засудили проведення Росією перепису населення в окупованому Криму

Новини
Фото: РИА Новости Крым. Дмитрий Макеев

Україна та Європейський союз засудили проведення Росією перепису населення на території окупованого Криму з 15 жовтня по 14 листопада. Крім того в ЄС засудили чергову незаконну призовну кампанію, яку РФ проводить на півострові. У Брюсселі вимагають від Москви припинити порушення міжнародного права.

«Україна засуджує проведення Російською Федерацією всеросійського перепису населення на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та м. Севастополь. Такі дії РФ спрямовані проти державного суверенітету і територіальної цілісності України та є продовженням намагань легітимізувати спробу анексії тимчасово окупованого Криму, поширити на його територію дію російського законодавства. Проведення перепису на тимчасово окупованій території є недружнім актом щодо нашої держави, і ми залишаємо за собою право застосування реторсій (обмежувальні заходи, застосовувані однією державою до іншої держави (або до її громадян) у відповідь на її несправедливі дії з метою домогтися припинення цих дій – ред.)», – йдеться у заяві МЗС України.

У міністерстві наголосили, що, відповідно до положень резолюції Генасамблеї ООН 68/262, так званий референдум в АР Крим та м. Севастополь, проведений російською окупаційною адміністрацією 16 березня 2014 року, не має юридичної сили і не може стати підставою для будь-якої зміни статусу Кримського півострова, «у тому числі слугувати підставою для відображення результатів перепису населення в окупованому Криму як частини загальноросійського перепису».

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що учасники міжнародної Кримської платформи у Спільній декларації вкотре підтвердили невизнання будь-якої зміни статусу АР Крим та Севастополя і готові рішуче протидіяти будь-яким одностороннім спробам змінити міжнародний порядок, заснований на верховенстві права.

Водночас у МЗС зазначили, що основою для оцінки ситуації в Криму може бути тільки неупереджений та об’єктивний моніторинг із боку міжнародних організацій, а також правозахисних неурядових організацій.

«Закликаємо міжнародне співтовариство засудити проведення Росією всеросійського перепису населення на тимчасово окупованій території України, не визнавати і не використовувати його результати», – наголосили у міністерстві.

В свою чергу офіційний представник Європейської служби зовнішньополітичної діяльності Петер Стано заявив, що Європейський союз засуджує проведення всеросійського перепису в окупованому Криму і чергову незаконну кампанію з призову кримчан до російської армії, яку проводить РФ на півострові.

«Ці дії є спробою узаконити незаконну анексію Криму і ще більше підірвати суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах», – зазначив Стано.

«Євросоюз закликає Росію припинити всі порушення міжнародного права і міжнародного права гуманітарного права на Кримському півострові. Європейський союз буде продовжувати працювати над мирним припиненням незаконної анексії півострова Росією, як було підтверджено на першому саміті Кримської платформи 23 серпня. Європейський союз продовжуватиме проводити політику невизнання», – додав він.

Як повідомляє  агентство «РИА Новости Крым», 15 жовтня в Криму стартував Всеросійський перепис населення. Він триватиме до 14 листопада, а його підсумки стануть основою для розробки нових соціальних і економічних програм. В якості переписувачів в Криму працюватимуть близько 4 тисяч чоловік. Завдання кожного з них – обійти 550 домоволодінь і переписати проживають в них людей.

Нагадаємо:

  • Останній офіційний всеукраїнський перепис населення в Криму проводився в 2001 році. За його даними, на той момент на півострові проживало 2,34 мільйона осіб.
  • У 2014 році після окупації Криму Росія провела з 14 жовтня до 25 жовтня на півострові перепис населення. За його даними населення Криму на той момент становило 2 мільйони 284 людини. З них в «Республіці Крим» проживали 1,889 млн осіб, в Севастополі – 395 тис. осіб.