Повідомлено про підозру у воєнному злочині кримському «військкому» Шинкарєву за призов кримчан до армії РФ

Новини
Михайло Шинкарєв, «військовий комісар Білогірського району Республіки Крим» (крайній праворуч) Фото: rk.gov.ru

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та Севастополя повідомлено про підозру окупаційному «військовому комісару Білогірського району Республіки Крим» Михайлу Шинкарєву за призов кримчан до лав Збройних сил Росії, який до окупації Криму служив у військовій частині ВМС України у Сімферополі.

Зрадник підозрюється у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років, повідомляє прокуратура автономії

Встановлено, що підозрюваний, громадянин України, до окупації півострова обіймав посаду керівника радіовідділення військової частини ВМСУ у Сімферополі. Пізніше, зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на службу до армії держави-окупанта, а з 2019 року обіймає посаду «військового комісара Білогірського району Республіки Крим».

««Комісар», реалізуючи незаконні «укази» вищого керівництва РФ, безпосередньо організував та провів 4 призовні кампанії кримчан у відповідному районі. Вказане порушує заборону державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах, що передбачена статтею 51 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року», – наголосили у прокуратурі.

Як зазначили у відомстві, наразі на території півострова окупанти розпочали 14-ту незаконну призовну кампанію кримчан до Збройних сил РФ.

«Прокуратура автономії розглядає такі дії держави-окупанта в контексті систематичної політики РФ, яка спрямована на зміну демографічного складу населення півострова, оскільки кримчан фактично змушують покидати територію півострова, щоб уникнути незаконного призову на службу або притягнення до кримінальної відповідальності за «ухилення» від такої служби», – йдеться у повідомленні.

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.

З 19 червня 2019 року посаду «військового комісара Білогірського району Республіки Крим» займає майор Шинкарєв Михайло Михайлович, який народився 11 квітня 1989 року. До окупації Криму Росією він служив у Військово-Морських Силах України у військовій частині А4374 (м. Сімферополь) начальником передавального радіовідділення у званні старшого лейтенанта.

Як повідомлялось, у вересні 2021 року повідомлено про підозру окупаційному «військовому комісару міста Красноперекопськ та Красноперекопського району Республіки Крим» Євгенію Сліпченко за незаконний призов мешканців окупованого Криму до лав Збройних сил РФ, який до окупації був військовим комісаром Красноперекопського району і в 2014 році зрадив українській присязі та перейшов на службу до Росії.

Нагадаємо:

  • В червні 2020 року прокуратура АРК повідомила про підозру у здійсненні воєнного злочину «військовому комісару Євпаторії, Сак і Сакського району» Володимиру Шингірію через примушування кримчан до служиби в Збройних силах Росії, яка незаконно окупувала Крим.
  • В чернвні 2021 року Печерський райсуд Києва дав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування стосовно громадянина РФ, «військового комісара Сімферопольського району і міста Алушти Республіки Крим» Костянтина Качарова, який підозрюється у скоєнні військового злочину через незаконний призов мешканців окупованого Криму до ЗС РФ.
  • В кінці червня 2021 року прокуратура АР Крим та Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування скерувала до суду обвинувальний акт стосовно окупаційного «військового комісара міста Феодосії та Кіровського району Республіки Крим» Олександра Кабашного, який служив у Повітряних силах ЗС України та після окупації Криму зрадив присязі та перейшов на службу до Росії. Він обвинувачується у воєнному злочині через організацію і проведення призову кримчан до ЗС РФ.
  • В кінці липня 2021 року було повідомлено про підозру у скоєнні воєнного злочину «військовому комісару Республіки Крим», громадянину РФ Юрію Лимарю за незаконний призов мешканців окупованого Криму до Збройних сил Росії.