У Сімферополі силовики затримали 30 кримських татар, які чекали на вирок фігурантам «справи кримських мусульман»

Новини
Фото: facebook.com/crimeansolidarity

В окупованому Криму російські силовики 29 жовтня затримали у Сімферополі 30 кримськотатарських активістів, включаючи двох журналістів, які чекали на оголошення Південним окружним військовим судом у російському Ростові-на-Дону вироку фігурантам третьої бахчисарайської групи сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман» Сейтумеру Сейтумерову, Осману Сейтумерову, Рустему Сейтмеметову та Амету Сулейманову. Затриманих відвезли до відділків поліції.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність».

Як зазначається, у Сімферополі співробітники правоохоронних органів відвезли до відділень поліції 30 кримських татар, які чекали на оголошення вироку і одягли білі накидки на захист учасників справи «Хізб ут-Тахрір» із так званої «третьої Бахчисарайської групи».

«Громадяни в масках і з дотриманням соціальної дистанції спробували пройти до суду, але поліція оточила установу і стала перешкоджати їм у цьому. Незважаючи на відкритість процесу, нікого, крім адвокатів, не пропустили навіть на територію двору Кримського гарнізонного військового суду. Тоді люди вишикувалися через дорогу, за 100 метрів навпроти будівлі суду, і одягли білі накидки з фотографіями підсудних та написами: «16 років – за що?», «20 років – за що?», – йдеться у повідомленні.

Фото: facebook.com/crimeansolidarity

Співробітники «Центру з протидії екстремізму МВС Росії по Республіці Крим» провели фотозйомку паспортів та осіб кримськотатарських активістів без їхньої згоди.

«За кілька хвилин припаркувався маршрутний автобус, у який почали завантажувати кримських татар у футболках та з плакатами на підтримку ув’язнених. Туди ж потрапили двоє журналістів у жилетах, з посвідченням ЗМІ та редакційним завданням. Пізніше їх відпустили», – розповіли у «Кримській солідарності».

Фото: facebook.com/crimeansolidarity

Затриманих кримських татар доправили до «Центрального» відділу поліції №3 та «Київського» відділу поліції №2. Як очікується, на них буде складено протоколи про адміністративне правопорушення.

Нагадаємо:

  • 29 жовтня 2021 року у російському в Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд засудив фігурантів третьої бахчисарайської групи сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман» Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова та Амета Сулейманова до позбавлення волі на строк від 12 до 17 років з відбуванням перших 3 років та 6 місяців у в’язниці.