Крим експортує продукцію Фірташа залізницею до Білорусі і країн Центральної Азії

Новини
Фото: crimearw.ru

Продукція підприємств окупованого Криму постачається залізничним транспортом з території півострова через РФ до Білорусі, Казахстану, Таджикистану і Узбекистану. Значну долю цих поставок становить продукція хімічних підприємств, що належать українському олігарху Дмитру Фірташу.

Про це йдеться у дослідженні Кримського Центру журналістських розслідувань «Окупаційна залізниця: хто, що, куди». 

З окупованого Криму в Білорусь, Казахстан і Таджикистан протягом третього кварталу 2021 року було вивезено 72 вагони кальцинованої соди (більше 4 тис. тонн), яку виробляє зареєстроване за російським законодавством АО «Крымский содовый завод» – хімічне підприємство в Красноперекопську, що належить українському олігарху Дмитру Фірташу. 

«15 вагонів кальцинованої соди прийняла Білоруська залізниця, 55 – Казахстанська залізниця, і ще два вагони – Таджикська залізниця», – сказано в дослідженні. 

Також до країн Центральної Азії було направлено вироблену на Кримському содовому заводі харчову соду: сім вагонів до Казахстану і по одному – до Таджикистану і Узбекистану. 

Крім того, до Білорусі і Казахстану постачається продукція ГУП РК «Керченский металлургический завод», яке також не перебуває під санкціями. 

Докладніше читайте в дослідженні Кримського Центру журналістських розслідувань «Окупаційна залізниця: хто, що, куди».