Естонська діаспора ізольована в Криму через російську окупацію – посол Каймо Кууск

Влада
Каймо Кууск, Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Фото: investigator.org.ua

Естонські дипломати в Україні не можуть здійснювати свої функції на території  Криму через російську окупацію та через неухильне дотримання Естонією  політики невизнання. 

Про це Каймо Кууск, Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні, повідомив в ексклюзивному інтерв’ю Центру журналістських розслідувань. 

Естонська політика невизнання російської спроби анексії Криму не дозволяє здійснювати представництво Естонської Республіки на території окупованого півострова, констатує Каймо Кууск. 

«Це, серед іншого, також означає, що як Посол Естонії в Україні я маю охоплювати Крим. Ми не можемо його охоплювати з Москви, як Москва нам пропонує. В цьому сенсі ця частина України перебуває в сумному та гіркому становищі, оскільки ніхто не може гарантувати нам дипломатичну недоторканність там, тож ми не можемо туди їздити. Водночас ми можемо зустрічатися з людьми, які приїжджають із Криму в Київ, а також контактувати з ними в Херсоні, якщо знаємо наперед про їхній приїзд», – сказав посол.

За його словами, естонська діаспора перебуває в окупованому Криму в ізоляції. 

«У певному сенсі вони там ізольовані. Як я казав, ми не можемо відвідувати та підтримувати їх там, оскільки відсутні гарантії нашої безпеки, як це прийнято в нормальному дипломатичному світі. Це окупована територія… Ми підтримуємо певні контакти зі спільнотою та кажемо, що посольство знаходиться в Києві», – пояснив Каймо Кууск, додавши, що комунікація з естонською діаспорою в Криму не є активною. 

Докладніше читайте в ексклюзивному інтерв’ю Каймо Кууска, Надзвичайного і Повноважного Посла Естонської Республіки в Україні Центру журналістських розслідувань, або дивіться відеоверсію.