Письменниця Людмила Петрушевська відмовилася від Держпремії РФ через репресії проти центру «Меморіал»

Новини
Людмила Петрушевська Фото: Facebook Elena Aksenova

Російська письменниця Людмила Петрушевська відмовилася від звання лауреата Державної премії РФ. У такий спосіб вона протестує проти намагання Генпрокуратури РФ ліквідувати правозахисний центр «Меморіал», який документує пам’ять про масові репресії в СРСР і про політичні переслідування в РФ. 

Про це Петрушевська написала на своїй сторінці у Facebook

Письменниця Людмила Петрушевська заявила про відмову від звання лауреата Державної премії РФ на знак протесту проти спроби Генеральної прокуратури РФ ліквідувати правозахисний центр «Меморіал» – формально через порушення російського законодавства про «іноземних агентів».  

«У мене зараз відбирають Меморіал, пам’ять про засуджених і розстріляних, про кинутих під вантажівку і померлих голодною смертю, про заморожених у вантажівках шляхом від табору до табору, про закатованих тортурами на Луб’янці та на Колимі, про забитих нещодавно на вулицях, у вагонзаках і у мілі-поліції. Про тих, хто сидить в ув’язненні за сфабрикованими, фальшивими справами. Про тисячі таких ув’язнених, небезпечних для влади», – написала Петрушевська.

Вона нагадала, що отримала знак лауреата Держпремії РФ з рук президента РФ Володимира Путіна. 

«Нехай на мене знову заводять справу про образу президента. Я відмовляюся від звання лауреата Державної премії. Тому що мені вручав значок, коробку та букет президент путін», – написала Петрушевська. 

  • Людмила Петрушевська – російська письменниця, драматургиня, поетеса, сценаристка, музична виконавиця, лауреатка численних премій за літературну творчість. Відома своєю гуманістичною громадянською позицією. 
  • Державна премія РФ присуджується з 1992 року Президентом РФ за внесок у розвиток науки і техніки, літератури та мистецтва, за видатні виробничі результати. Людмила Петрушевська отримала звання лауреата Держпремії РФ у 2002 році. 
  • Міжнародне історико-просвітницьке, правозахисне та благодійне товариство «Меморіал» — неурядова організація, основним завданням якої було дослідження політичних репресій в СРСР. Об’єднує десятки організацій у Росії, Німеччині, Казахстані, Італії, Чехії, Бельгії, Франції, Україні, які ведуть дослідницьку, правозахисну та просвітницьку роботу.
  • 11 листопада 2021 року Генпрокуратура РФ звернулася до Верховного суду РФ з вимогою ліквідувати «Міжнародний Меморіал» та підрозділи організації – правозахисний центр, архів, бібліотеку та музей. Як причину відомство вказало систематичні порушення законодавства про «іноземних агентів», а саме відсутність відповідного маркування матеріалів організації.