Уряд України направив 8,5 тисяч військових до прикордонних з Білоруссю районів – Єнін

Новини
Перший заступник Міністра внутрішніх справ України Фото: RFE/RL

Близько 8,5 тисяч військових, службовців Нацполіції, Державної прикордонної служби наразі направлено до прикордонних з Білоруссю районів для запобігання кризі на українсько-білоруському кордоні.

Про це телеканалу «Дом» розповів перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

«На сьогоднішній момент уряд України вжив достатніх заходів для того, щоб посилити оборону та захист державного кордону України. Зокрема, надано додаткові сили та кошти. Це і резерв голови Державної прикордонної служби, це й придані сили Національної гвардії, сили Національної поліції. Загальна кількість — близько 8,5 тис. людей, які поступово підтягнуті до прикордонних районів, сконцентровані у певних точках», — розповів Єнін.

За його словами, що кожен підрозділ відповідає за певний сектор, щоб у максимально короткий проміжок часу реагувати на можливі загрози.

Також Єнін розповів, що Україна працює над далекоглядним планом зміцнення державного кордону. Розроблено одразу кілька планів, розрахованих на різний бюджет.

«Ми чітко розуміємо крайню потребу будівництва інтелектуального державного кордону, який базується не на кілометрах колючого дроту, а на системі відеофіксації можливих порушень державного кордону та забезпечення необхідних сигналізацій з метою забезпечення прибуття оперативних сил та засобів, які забезпечують охорону державного кордону», — сказав представник МВС.

  • З початку листопада 2021 року до польського кордону з боку Білорусі підійшли кілька тисяч мігрантів переважно з Сирії, Іраку та Ємену – без дозволів на в’їзд до Євросоюзу спробували прорватися до Польщі з білоруської території, чинячи опір прикордонникам та військовим.
  • 8 листопада ситуація на польсько-білоруському кордоні безпрецедентно загострилася. Туди прибула велика група мігрантів у супроводі білоруських силовиків. Вони вчинили кілька спроб прориву через кордон, проте всі безуспішні.
  • Мігранти облаштували табори в лісі поруч з кордоном. Польща стягнула силовиків до кордону, щоб запобігти спробам незаконно потрапити на територію країни.
  • Опозиційні білоруські медіа наголошують, що мігранти діють під контролем білоруських силовиків.