Майже половина українців вірять у фейк, що вакцина небезпечніша за COVID-19 – опитування USAID-Internews

Новини
Фото: УНІАН

Більшість українців зустрічали дезінформацію про те, що нібито вакцина небезпечніша за COVID-19. При цьому 49% вважають, що це правда.

Про це свідчать результати цьогорічного опитування «Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа», яке провела організація USAID-Internews.

Разом із медійними організаціями та партнерами з медіаграмотності, серед яких, Інститут масової інформації, Детектор медіа, Інтерньюз-Україна, Академія української преси, Інститут демократії імені Пилипа Орлика, інтернет-виданнями «Тексти» та «БезБрехні», Internews підготувала короткий тест, щоб визначити, як практично респонденти можуть розрізнити якісні новини від дезінформації.

Результати тесту показали значне збільшення кількості громадян, які правильно визначили, яка інформація є правдивою, а яка ні у кожній з трьох поданих новин (11% було у 2020 році; 24% у 2021 році). Лише 6% респондентів не дали жодної правильної відповіді, значно кращі показники порівняно з попередніми роками.

Однак результати дослідження виявилися не такими позитивними, коли респондентів запитали про поширення дезінформації. Більшість українців стикалися з цими історіями, і, що ще більш тривожно, значна частина повірила в них. Це викликає особливе занепокоєння, коли йдеться про дезінформацію про вакцину від COVID-19: 68% опитаних чули історію про те, що вакцина є небезпечнішою за сам коронавірус, а 49% сказали, що вважають це правдою.

«Хоча у нас є певні підстави для оптимізму, оскільки українці демонструють покращення навичок медіаграмотності порівняно з попередніми роками, попереду ще багато роботи. Більше людей, ніж будь-коли, у першу чергу, покладаються на соціальні мережі для отримання новин і, як наслідок, стикаються з неправдивими та зловмисними наративами, які ставлять їх життя під загрозу. Зараз найважливіше забезпечити громадянам доступ до достовірної інформації та сприяти активному розвитку їх особистої стійкості до дезінформації», – заявила директорка Internews в Україні Джилліан МакКормак.

Дослідження «Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа у 2021 році» було виконано соціологічною компанією InMind на замовлення міжнародної неприбуткової організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Основна мета дослідження – вивчити звички українців, що стосуються споживання медіа, а також їхню довіру до медіа, оцінити рівень медіаграмотності та обізнаність населення щодо впровадження реформ в Україні. У липні-серпні цього року представники InMind опитали 4000 респондентів у 12 областях України. Похибка вибірки не перевищує 2,5%.

Нагадаємо:

  • У курортному місті Моршин Львівської області, який навесні взяв участь в експерименті МОЗ з масової вакцинації для вироблення колективного імунітету, жоден хворий на коронавірус не потребує госпіталізації.
  • За інформацією МОЗ, 17 листопада в Україні зафіксовано 20 591 новий підтверджений випадок коронавірусної хвороби, з діагнозом COVID-19 госпіталізовано 3907 осіб та померло 752 людини. 88,2% госпіталізованих із COVID-19 минулого тижня – невакциновані та не мали жодної дози антиковідної вакцини. Від початку вакцинальної кампанії в Україні щеплено 12 554 335 людей, з них отримали одну дозу – 12 554 333 людини, повністю імунізовані та отримали дві дози – 9 257 319 людей. Загалом проведено 21 811 652 щеплень.