КПВВ «Каланчак» передадуть на баланс ДП «Реінтеграція та відновлення» до кінця року – Верещук

Новини
Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук (у центрі) на КПВВ «Каланчак», 22.11.2021 Фото: IPC-Херсон

До кінця поточного року ДП «Реінтеграція та відновлення» має прийняти на баланс КПВВ «Каланчак» на адмінкордоні з тимчасово окупованим Кримом. Відповідні домовленості вже досягнуто між Мінреінтеграції та Укрзалізницею, що є балансоутримувачем цього об’єкту.

Про це під час візиту на КПВВ «Каланчак» заявила новопризначена міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, повідомляє сайт IPC-Херсон.

«Зараз ми працюємо над тим, щоб передати на баланс нашого державного підприємства КПВВ, як це відбулося у випадку з «Чонгаром». Сьогодні тут присутні також представники теперішнього балансоутримувача – Укрзалізниці. Ми домовились, що сьогодні в обласній адміністрації ми сядемо за стіл і обговоримо дорожню карту, як це буде відбуватись. Я вам обіцяю, що до кінця року ми це зробимо. Я розумію, що треба робити та знаю, що президент та прем’єр мене підтримують», – сказал Верещук.

За її словами, КПВВ буде передано разом з усією інфраструктурою та мережами. На питання кореспондента IPC-Херсон про те, що заважало зробити це раніше міністр відповіла, що передача не відбувалась через бюрократичні формальності.

«У нас були нез’ясовані питання щодо фінансової сторони, оскільки Укрзалізниця побудувала КПВВ за свої кошти і з’ясовувала, як його можна передати. Тепер ми прийшли до висновку, як це має виглядати. Ви ж розумієте наше чарівне слово «бюрократія». Міністерство фінансів, Міністерство економіки, Міністерство юстиції – це все потрібно було пройти, і ми пройшли. Зараз в нас є дорожня карта, яку ми обговоримо. Це дозволить нам до кінця року передати КПВВ на баланс Мінреінтеграції», – зазначила вона.

Верещук також повідомила, що видатки, які виникнуть під час процедури передачі КПВВ, вже внесені в бюджет на наступний рік. Спосіб, у який будуть компенсовані видатки Укрзалізниці під час побудови КПВВ «Каланчак», буде визначено спільно з Мінфіном.

ЦНАП на КПВВ «Каланчак» Фото: IPC-Херсон

Нагадаємо, що КПВВ «Чонгар» – наразі взятий на баланс держпідприємства «Реінтеграція та відновлення», яке, саме з цією метою і створювалось Мінреінтеграції. «Каланчак» все ще знаходиться на балансі ДП «Укрзалізниця».

Збудовані нашвидкоруч КПВВ «Каланчак» і «Чонгар» досі не надають кримчанам, які їдуть з окупованої території на підконтрольну, того набору анонсованих зручностей і сервісів, який варто було б очікувати від багатомільйонних витрат на розбудову сучасних сервісних зон на КПВВ.

Нагадаємо: