У Криму «суд» заарештував на 12 діб координатора «Кримської солідарності» Ділявера Меметова

Новини
Ділявер Меметов, координатор «Кримської солідарності» Фото: RFE/RL

В окупованому Криму «Центральний районний суд» Сімферополя 27 листопада заарештував на 12 діб координатора громадського руху «Кримська солідарність» Ділявера Меметова, затриманого російськими силовиками 26 листопада біля будівлі «Кримського гарнізонного військового суду» за те, що він 23 листопада зустрічав адвоката Едема Семедляєва біля ізолятора тимчасового тримання після адмінарешту.

Про це повідомляє «Кримська солідарність» із посиланням на адвоката Рустема Камілєва.

Меметова о 10 годині ранку доставили до «Центрального районного суду» для розгляду адміністративної справи.

«Співробітник поліції підбіг прямо до нього і взяв його під руки, проводив до автобуса, як потім стало відомо. Буквально 15 хвилин розглядалася справа, суддя навіть не видалявся до нарадчої кімнати, виніс рішення, говорячи при цьому, що йому призначено штраф у розмірі 12 діб адміністративного арешту. У такий спосіб закінчилося це засідання. Ділявера вже забрали, ми передали йому речі відповідно. Ми йому передали звичайний кнопковий телефон, щоб зв’язатися зі своїми родичами», – повідомив захисник.

Активіста обвинуватили за ч.1 ст.20.2.2 КоАП РФ («Порушення організатором громадського заходу встановленого порядку організації, чи проведення зборів»).

«Це покарання за те, що люди просто мирно хотіли зустріти адвоката, народного захисника, це покарання всім тим, хто залишається небайдужим і хоче висловити свою підтримку таким чином. Жінок, як знаємо, утримували протягом доби. Зрозуміло, що стаття передбачає адміністративний арешт, але ці жінки мають удома малолітніх дітей і цей акт беззаконня було проведено цинічним чином», – додав Кямильов.

Меметов проведе свій адміністративний арешт у Джанкойському ізоляторі тимчасового тримання.

Як повідомлялось, 26 листопада 2021 року в окупованому Сімферополі російські поліцейські затримали біля «Кримського гарнізонного військового суду» координатора громадського руху «Кримська солідарність» Ділявера Меметова за те, що 23 листопада він зустрічав адвоката Едема Семедляєва біля ізолятора тимчасового тримання після 12 діб адмінарешту.

Нагадаємо:

  • Ввечері 23 листопада 2021 року у Криму адвокат Едем Семедляєв вийшов із ізолятора тимчасового тримання у Сімферополі, де він провів 12 днів адміністративного арешту. При цьому російські силовики затримали 31 кримськотатарського активіста, включаючи чотирьох журналістів та десять жінок, які його зустрічали. Семедляєв поїхав надавати їм адвокатську допомогу.
  • 24 листопада 2021 року в Сімферополі «суди» заарештували 21 кримськотатарського активіста, які були затримані 23 листопада біля будівлі ізолятора тимчасового тримання Сімферополя, куди прийшли зустріти адвоката Едема Семедляєва після 12 діб адмінарешту. Ще 9 затриманим жінкам було призначено адміністративні штрафи.