Зеленський анонсував запровадження «економічного паспорта українця»: що це означає

Новини

Запровадження «економічного паспорта українця» – рахунків для дітей, на яких накопичуватимуться кошти від сплати за використання надр, і які діти зможуть використати на освіту чи житло після досягнення повноліття, анонсував президент Володимир Зеленський.

«До 10 грудня вперше за всю історію я внесу законопроект про економічний паспорт українця. Відповідно до нього ці кошти – плата за використання наших надр – накопичуватиметься на персональних рахунках дітей громадян України. По досягненні повноліття діти зможуть використати ці накопичення для отримання освіти чи купівлі власного житла», – заявив Зеленський у щорічному посланні у Верховній Раді 1 грудня.

За його словам, після повноліття українці зможуть використати вказані кошти на освіту, покупку житла в Україні. Таким чином, як стверджує президент, олігархи нібито стануть інвесторами в майбутнє України.

Кошти на «економічному паспорті українця» з’являться завдяки прийнятому 30 листопада податковому закону №5600, який збільшує плату за використання природних ресурсів.

За словами Зеленського, завдяки цим двом законам «нарешті олігархи стануть справжніми інвесторами в майбутнє наших дітей».

  • Президент Володимир Зеленський анонсував запровадження в Україні так званого «економічного паспорта українця» ще у березні 2021 року, проте досі ініціативу не було реалізовано.