Одним з учасників Платформи AGSI+, де публікують запаси газу у сховищах Європи, вказано незаконно створений окупантами «Черноморнефтегаз» – Гончар

Новини
Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар Фото: investigator.org.ua

Одним з учасників Платформи AGSI+, де щодня публікують запаси газу у підземних сховищах Європи, вказане окупаційне російське «Государственное унитарное предприятие Республики Крым «Черноморнефтегаз», яке створене на базі вкрадених під час окупації Криму активів українського АТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» та перебуває під санкціями ЄС і США.

На це звернув увагу президент Центру глобалістики «Стратегія ХХI» Михайло Гончар на своїй сторінці у Facebook.

«На Платформі AGSI+ (Aggregated Gas Storage Inventory + more security transparency) Gas Infrastructure Europe https://agsi.gie.eu/#/ міститься недостовірна інформація про учасників-контриб’юторів цього важливого інструменту газового ринку ЄС», – написав Гончар.

Він пояснив, що учасники Платформи надають інформацію щодо операторів підземних сховищ газу, використання своїх ПСГ (обсяги зберігання, обсяги відбору/закачки тощо), що допомагає ефективній роботі ринку.

«Україна – країна, яка не є членом ЄС, але яка долучилась до роботи Платформи через деякий час після набуття членства в Договорі Енергетичного Співтовариства. Логічно, що контриб’ютором Платформи є оператор наших ПСГ АТ «Укртрансгаз», як дочірня компанія НАК «Нафтогаз України». Але коли ви поглянете в розділі «About us», хто ще є від України учасником, то будете сильно здивовані. Ним є фейкове, піратське російське «Государственное унитарное предприятие Республики Крым «Черноморнефтегаз», яке перебуває під санкціями ЄС і США!», – зазначив експерт.

скріншот сайту agsi.gie.eu

Він вказав, що вказаний в графі сайт виводить не на українське АТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» https://chornomornaftogaz.com.ua/, а «на незаконну організацію, яка оперує захопленими Росією в України активами (видобувні та бурові платформи на шельфі Чорного моря, ПСГ «Глібівське» в Криму тощо) та краде газ з шельфових родовищ, що перебувають на балансі України».

«Логотип контриб’ютора також вказує на російського піратського клона. Маскувальна хитрість полягає тільки в тому, що в графі назва організації вказана в транслітерації, що відповідає українській назві – Chornomornaftogaz», – додав Гончар.

Він також звернув увагу, що на сайті AGSI+ немає пояснень стосовно того, що розташоване в Криму ПСГ «Глібівське» знаходиться на окупованій території України, тоді як відповідна примітка вказана щодо ПСГ «Вергунське», яке знаходиться на окупованій частині Луганщини.

скріншот сайту agsi.gie.eu

В зв’язку з цим Гончар закликав МЗС України та НАК «Нафтогаз України», до якого входить АТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз», вжити відповідні дії реагування.

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму РФ були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).
  • Про те як Росія, незаконно захопивши флот ДАТ «Чорноморнафтогаз» в Криму, здійснює постійні спроби внести до міжнародних баз недостовірні реєстраційні дані на бурові платформи і інші судна української компанії щодо назви, судновласника і прапора країни, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань«Флот «Чорноморнафтогазу»: як Росія плутає сліди своїх злочинів в Криму».