У війні з Росією Україна втратила понад 4,5 тисячі захисників. Майже 15 тисяч були поранені — Залужний

Новини
Залужный
Валерій Залужний, фото: mil.gov.ua

За майже 8 років російсько-української війни Україна втратила понад 4,5 тис. військових та майже 15 тисяч були поранені. Лише у 2021 році загинули 64 українські військовослужбовців.

Про це заявив Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний 14 грудня з представниками військово-дипломатичного корпусу, акредитованими в Україні, повідомляє Міноборони.

«Російські окупаційні війська постійно порушують домовленості, — зауважив генерал-лейтенант Валерій Залужний. — Тільки цього року загинуло 64 військовослужбовця, 260 отримали поранення різної важкості. Упродовж поточного місяця вогонь із важкого озброєння по нашим позиціям та населеним пунктам відкривався 88 разів», — повідомив Залужний.

За словами генерал-лейтенанта Валерія Залужного, держава-агресор Російська Федерація намагається також здійснити дестабілізацію всередині України. Дії Кремля реалізуються таким чином, щоб неможливо було реанімувати дипломатичні майданчики.

«Ми як військові готові до будь-якого розвитку ситуації. Але має бути дипломатичний шлях, хоча Росія вживає надзусиль, щоб ці майданчики не працювали, змушуючи Україну вести прямі переговори з ОРДЛО. Це робиться для того, щоб з РФ зняли санкції, оскільки вона вже не буде стороною конфлікту. Але я вважаю, що Росія має відповідати за все, що відбувається», — сказав він.

Залужний також зазначив, що додаткових зусиль і витрат вимагає ситуація з Республікою Білорусь. За мовчазної згоди цивілізованого світу фактично відбувся її аншлюс Російською Федерацією. Як наслідок, Україна отримала 1084 км небезпечного кордону, а Польща так звану «міграційну кризу» як прояв гібридної агресії.

Нагадаємо:

  • Верховна Рада 14 грудня ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України».