В ОРДО з 2022 року перестануть видавати безкоштовне побутове вугілля пенсіонерам-шахтарям

Новини
Розвезення безкоштовного вугілля пільговикам у «ДНР» Фото: ДАН

«Адміністрацією» так званої «ДНР» ухвалено рішення припинити з Нового року видавати безкоштовне вугілля для побутових цілей місцевим пенсіонерам-шахтарям. Наступного опалювального сезону їм доведеться купувати його самим. Пенсіонерам в ОРДО обіцяють виплачувати грошову компенсацію на купівлю вугілля, якщо вони її зможуть оформити.

Як повідомляє сайт «ОстроВ», про це пишуть у сепаратистському сегменті соцмереж.

Так, з 1 січня 2022 року пенсіонерам, які працювали на ліквідованих шахтах в ОРДО, обіцяють компенсацію, не даючи будь-якої конкретики, коли і в якому розмірі. Не відома процедура її оформлення.

«У минуле відходить ціла епоха, прощатися з якою буде боляче та гірко. По суті, це прощання зі славним минулим шахтарського краю. Де професія шахтаря була почесною, однією з найпрестижніших і добре оплачуваних. З 2022 року людям перестануть давати безкоштовне вугілля для побутових цілей у ДНР. Обіцяють натомість виплачувати грошову компенсацію. Наразі пенсіонерам, які працювали на ліквідованих шахтах ДНР, востаннє розвозять безкоштовне вугілля для опалення житла. Наступного опалювального сезону їм доведеться купувати його самим. Якщо, звичайно, вдасться оформити грошову компенсацію за побутове вугілля», – повідомляє місцевий телеграм-канал.

«Все життя на Донбасі видавали людям безплатне вугілля. Ніхто вже не скаже, коли це почалося, всі вже звикли до цього, як до даності. Але тепер настає нове життя. Коли на продаж у працюючих шахтах вугілля є (про це не можуть не знати шахтарі, які його видобувають), а на зарплати та на видачу шахтарям, які все життя відорали у вибої, вугілля для опалення – ні», – йдеться у повідомленні.

«Ще один сумний факт. Вугілля, яке розвозили безкоштовно останнім часом, було огидної якості. Дрібний, який не дає тепла, погано горить», – бідкаються місцеві жителі.

«До речі, у ЛНР уже кілька років замість вугілля дають компенсацію. Щоб їх отримувати, треба щороку проходити бюрократичні кола пекла з наданням купи довідок, і робити це потрібно самим пенсіонерам – важко і принизливо», – пишуть у сепаратистських соцмережах.

Нагадаємо:

  • З 1 липня 2021 року «влада» так званої «ДНР» підвищила тарифи на житлово-комунальні послуги для населення. Загальне збільшення вартості «комунальної квитанції» в середньому склало близько 17%.
  • Російська вуглевидобувна компанія «Колмар» перевезла 2 тис. шахтарів і їх сімей з ОРДЛО на постійну роботу в Республіку Саха (Якутію). Компанія допомогла їм отримати російські паспорти і поселила в місті Нерюнгрі. Компанія продовжує активно вербувати жителів окупованих районів Донецької області для роботи на своїх якутських шахтах.