ДБР відкрило два провадження щодо Олександра Гогілашвілі, про паспорти якого повідомляв ЦЖР

Новини
Гогилашвили
Олександр Гогілашвілі, заступник міністра МВС. Ілюстрація: 24tv.ua

Державне бюро розслідувань відкрило два кримінальні провадження щодо ексзаступника міністра внутрішніх справ Олександра Гогілашвілі про «перевищення службових повноважень» та «службове підроблення». Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, Гогілашвілі має чинний паспорт громадянина Російської Федерації та індивідуальний податковий номер, а також, що тимчасове посвідчення громадянина України Гогілашвілі досі дійсне.

Як повідомляє пресслужба ДБР, у першому кримінальному провадженні «досудове розслідування здійснюється за фактом можливого вчинення Гогілашвілі службової підробки при оформленні на роботу в МВС» (ч. 1 ст. 366 КК).

Друге – «за фактом можливого перевищення службових повноважень під час перетину блокпоста у Донецькій області» (ч. 2 ст. 365 КК).

Дивіться також: Паспорти Гогілашвілі

Iнформацiя про визнання недійсним тимчасового посвідчення громадянина України , видане Олександру Гогілашвілі у 2015 році, на сайті Державної міграційної служби України відсутня. За законом, аби отримати  постійний паспорт громадянина України, Гогілашвілі  упродовж двох років повинен був здати тимчасову посвідку в ДМС разом із підтвердженням припинення громадянства РФ, повідомляється в програмі Питання національної безпеки з Валентиною Самар (телепроект Кримського Центру журналістських розслідувань)

Нагадаємо:

  • Ексзаступник міністра внутрішніх справ України Олександр Гогілашвілі може мати діючий паспорт громадянина Російської Федерації та індивідуальний податковий номер. До переїзду в Україну Гогілашвілі був помічником депутата Госдуми РФ від партії «Единая Россия» Миколи Валуєва, який у 2014 році агітував у Криму і Севастополі за приєднання до Росії.
  • Олександр Гогілашвілі був призначений заступником міністра МВС у вересні 2019 року, коли його очолював Арсен Аваков. Після приходу на посаду Дениса Монастирського Гогілашвілі залишився заступником і відповідав за боротьбу з незаконним обігом наркотиків та реабілітацію наркозалежних.
  • У Росії та Україні Гогілашвілі працював з організаціями, які допомагають наркозалежним — «Центр здоров’я молоді» та «Міжнародній антинаркотичній асоціації» (МАА). Журналістські розслідування Слідство.інфо «Асоціація «Викрадачі»» та Суспільного «Бити. Молитися. Тримати» встановили численні факти примусового утримання наркозалежних у центрах МАА та поблажливе ставлення до них правоохоронних органів.