Газовий бунт в Казахстані: масові протести, надзвичайний стан і розпуск уряду

Новини
Палає авто поліції Казахстану. Алмати Фото: REUTERS

В кількох містах Казахстану відбуваються масові протести проти підвищення цін на скраплений газ, що переросли у вимоги відставки уряду і президента. Силовики застосували світлошумові гранати і сльозогінний газ, протестувальники трощили поліцейські авто. У відповідь влада оголосила надзвичайний стан, ввела в Алмати військових і бронетехніку. Затримано кілька сотен протестувальників. Президент Казахстану розпустив уряд, поклавши на нього провину за зростання цін. Станом на ранок протести продовжуються, учасники протестів залишаються на вулицях.

Про це повідомляє «Радио Азаттык».

Учасники протестів в Алмати, які переросли у повстання, захопили будівлю адміністрації Алматинської області. Вони продовжують перебувати на вулицях м. Алмати, організовано пересуваються містом, використовуючи захоплені вантажівки. Попри відключення мобільного інтернету, оголошення надзвичайного стану і введення військ у місто, владі не вдалося придушити протести. За ніч у місті було спалено кілька поліцейських авто. Надходять повідомлення про перехід частини поліцейських на бік повсталих мешканців Алмати. 

Учасники протестів на захопленій армійській вантажівці. Алмати. Ранок 5 січня 2022 року Скріншот відео telegram

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв на тлі масових протестів повідомив про розпуск уряду, звинувативши його і керівництво компаній «Қазмұнайгаз» и «Қазақгаз» у зростанні цін, яке призвело до соціального вибуху. 

Додатково президент Казахстану оголосив про застосування таких заходів стабілізації ситуації, як держрегулювання цін на скраплений газ, бензин і дизель на 180 днів, держрегулювання цін на соціально значущі продовольчі товари та розробка закону «Про банкрутство фізичних осіб».

Армія Казахстану на вулицях Алмати. ранок 5 січня 2022 року Фото: tengri news

Відставці уряду передувало оголошення надзвичайного стану в Мангистауській області і колишній столиці країни – місті Алмати, де відбувалися найзапекліші сутички між учасниками протестів і поліцією, в результаті яких було знищено кілька поліцейських авто і затримано більше сотні протестувальників. 

В Алмати було введено армійські підрозділи з бронетехнікою, які взяли під охорону адміністративні будівлі. Попри оголошення комендантської години, учасники протестів продовжили вуличні акції. 

Спалені поліцейські авто. Алмати, ранок 5 січня 2022 року Фото: tengri news

Протести проти підвищення ціни скрапленого газу, який є основним паливом для місцевих авто, розпочалися 2 січня 2022 року в м. Жанаозен Мангистауської області Казахстану. Учасники протесту зазначили, що дорогий газ означатиме загальне підвищення цін. Місцева влада не змогла переконати учасників протесту розійтися.

3 січня протест розповсюдився по інших населених пунктах Мангистауської області, а пізніше – і по інших регіонах Казахстану. До вимоги дешевого газу учасники протестів додали вимогу про відставку уряду і президента, а також про відхід екс-президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва від участі в політиці. 

Затримання протестувальника. Казахстан, 4 січня 2022 року Фото: REUTERS

4 січня протест набирав обертів. Найбільш активні і масові протести відбулися в колишній столиці Казахстану – місті Алмати. Попри масові затримання, поліцейські підрозділи не впоралися з протестувальниками, які перевертали і підпалювали поліцейські авто, вступали в сутички з поліцією і нападали на колони спецавтомобілів. 

  • Казахстан протягом десятиліть очолював Нурсултан Назарбаєв – з 1984 року голова Ради міністрів Казахської РСР, з 1990 – голова Верховної Ради Казахської РСР, з 1991 року і до 20 березня 2019 року – президент Казахстану. В 2019 році Назарбаєв ініціював керований трансфер владних повноважень, в результаті яких номінальним президентом став Касим-Жомарт Токаєв. Водночас, Назарбаєв не втрачає визначального впливу на внутрішню і зовнішню політику Казахстану.