Війська країн ОДКБ залишили Казахстан. Усі, крім російських

Новини
Фото: function.mil.ru

Війська Організації договору про колективної безпеки, які прибули до Казахстану з Білорусі, Киргизстану, Таджикистану та Вірменії, повернулися до місць постійної дислокації.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони РФ.

Виведення військ з країни розпочалося 13 січня. Тоді перші підрозділи російських десантників здійснили переліт чотирма літаками Іл-76МД військово-транспортної авіації ВКС Росії з аеродрому Алмати на аеродром Іваново.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу повідомив, що виведення військовослужбовців ОДКБ завершиться до 19 січня. Наразі у Казахстані досі залишаються військовослужбовці РФ.

Нагадаємо:

  • В кількох містах Казахстану з 2 січня відбувалися масові протести проти підвищення цін на скраплений газ, що переросли у вимоги відставки уряду і президента. У відповідь влада оголосила надзвичайний стан, ввела в Алмати військових і бронетехніку. Президент Казахстану розпустив уряд, поклавши на нього провину за зростання цін.
  • Організація Договору колективної безпеки (ОДКБ, до якої входять РФ, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Узбекістан і Таджикістан) вирішила на прохання президента Касим-Жомарта Токаєва ввести «Колективні миротворчі сили» до Казахстану.
  • Війська місії ОДКБ в Казахстані очолив генерал Андрій Сердюков. У 2014-му році він командував російськими військами, які здійснювали захоплення українського Криму.
  • В окупованому Донецьку в соцмережах з’явилися оголошення про нібито пошук спортсменів та колишніх силовиків для відправки в охоплений протестами Казахстан з метою «забезпечення порядку та допомоги владі».
  • Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв оголосив про завершення основної місії ОДКБ та виведення «миротворчих» збройних сил з країни з 13 січня.
  • Заяви президента Касим-Жомарта Токаєва про зовнішню агерсію проти Казахстану, які стали підставою для введення в країну військ ОДКБ, не мають жодного підтвердження, вважає Сергій ДАНИЛОВ, заступник директора Центру близькосхідних досліджень.