У російській тюрмі кримчанина Олега Приходька піддають знущанням та тортурам, його здоров’я підірване

Новини
Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: crimean-solidarity.org

Незаконно засудженого в Росії українського активіста з окупованого Криму Олега Приходька у російському ув’язненні піддають знущанням та тортурам. Здоров’я політв’язня значно підірване, його «тихо вбивають» у російській колонії.

Про це повідомила донька активіста Наталя Приходько (Швецова) виданню «Крим.Реалії».

«(18 січня – ред.) ми були у батька (у тюрмі Володимирський централ – ред.), нам дали короткострокове побачення на три години. Батько виглядає дуже погано, він дуже набряклий. Йому не дають жодних ліків, які він має приймати. Ні від шлунка, ні від сечостатевої системи. Ноги набрякли також», – розповіла Наталя.

За її словами, коли з Ростова-на-Дону батька етапували до Володимира, то у 7 колонії його «катували струмом, обливали водою, тримали із загнутими руками в наручниках».

«Йому намагалися нав’язати, аби він відмовився від своєї ідеології. Йому нав’язували під диктовку, що він воював у якихось гарячих точках, що вони йому скажуть. Після приїзду його тримали у карантині. Коли в одиночці він сидів, виходить, він заснув сидячи і його знову відправили у карцер. Тобто там знущаються по-повній. Його просто вбивають по-тихому. Він так і каже: «Мене вбивають, я звідси не вийду. Навіть мого тіла вам не віддадуть». У нього там походу вже онкологія, бо я вже не розумію, як він взагалі тримається без ліків. Ми відправляли йому ліки, а вони не дають йому навіть нічого. Його не лікують. Там взагалі нікого не лікують, їх просто вбивають. Він сказав, що його країна просто про нього «забула»», – повідомила донька політв’язня.

За її словами, Приходько скаржиться лікарю на біль, але він «приходить і каже йому: «Все гаразд».

«Його поховають у закритій труні десь і навіть тіло не дадуть. Його тихо вбивають. Ми просто в шоці та жаху, ми навіть не уявляли, що це так. Тому що листи він писав, але він у жодному листі не відповів, як його здоров’я. Тому що якби він відповів, то цей лист просто не пройшов би», – додала Наталя.

На інформацію від родичів про стан здоров’я Приходька відреагувала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. «РФ продовжує порушувати основоположні права незаконно ув’язненого громадянина України, кримчанина Олега Приходька на життя та медичну допомогу. Український політв’язень, який майже пів року утримується у тюрмі ФКУ Т-2 м. Володимира (РФ), жодного разу не отримав медичної допомоги та необхідних ліків, що надсилають йому родичі», – написала омбудсмен на своїй сторінці у Facebook.

Вона вказала, що керівництво виправної установи не забезпечує право Приходька на отримання належної медичної допомоги, що передбачено пунктом 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями від 30.08.1955, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН.

В зв’язку з цим Денісова звернулася до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою захистити права громадян України, а саме сприяти наданню йому необхідної медичної допомоги.

«Закликаю міжнародну спільноту об’єднати зусилля та посилити тиск на країну-агресора, щоб якомога швидше повернути додому усіх бранців Кремля та припинити переслідування мирних жителів українського півострова Крим», – додала вона.

Як повідомлялось, в кінці липня 2021 року стало відомо, що Олега Приходька, місцезнаходження якого не було відомо два місяці, етапували в установу ФКУ Т-2 УФСІН РФ по Володимирській області, відоме як тюрма Володимирський централ для особливо небезпечних злочинців.

В листопаді 2021 року родичі Приходька повідомили, що в колонії у нього почали набрякати ноги.

Нагадаємо:

  • 3 березня 2021 року суддівська колегія Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону засудила українського активіста Олега Приходька до 5 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Перший рік свого терміну він повинен буде провести у в’язниці – колонії з найсуворішим режимом, де ув’язнені весь час утримуються в камерах. Крім того, Приходьку призначений штраф в розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень).
  • МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із оголошенням російським судом незаконного вироку громадянину України Олегу Приходьку за сфабрикованими обвинуваченнями в «підготовці терористичного акту, виготовленні і незаконному зберіганні вибухових речовин».
  • Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Приходька політичним в’язнем.
  • 17 травня 2021 року у Росії Апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область), розглянувши апеляцію захисту, залишив без змін вирок Південного окружного військового суду (Ростов-на-Дону), за яким Олег Приходько був засуджений до 5 років позбавлення волі.
  • В кінці травня 2021 року консул України Тарас Малишевський повідомив, що у Олега Приходька, якого мали етапувати із СІЗО-1 Ростова-на-Дону в колонію суворого режиму для відбування терміну покарання, погіршується стан здоров’я.