АМКУ перевіряє законність продажу кримського титанового заводу Дмитром Фірташем

Новини
Кримський содовий завод Фото: krymea.ru

Антимонопольний комітет України розпочав дослідження за фактом набуття контролю російським ООО «Русский титан» над кримськими активами ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс» Дмитра Фірташа з виробництва титанової продукції, оскільки воно відбулось без дозволу на концентрацію. Вперше про продаж заводу без дозволу АМКУ повідомив  Центр журналістських розслідувань, опублікувавши відповідь Комітету на свій запит .

Про початок дослідження продажу колишнього «Кримського титану» Дмитра  Фірташа повідомляє пресслужба АМКУ на офіційній сторінці у Facebook. 

«Комітет за власною ініціативою розпочав дослідження за фактом набуття контролю над активами Приватного акціонерного товариства «Ukrainian Chemical Products». Зокрема, встановлюється чи є набуття активів концентрацією, чи потребувала така концентрація дозволу АМКУ та чи є такі дії порушенням законодавства про захист економічної конкуренції», – сказано у повідомленні.  

Антимонопольний комітет України повідомляє, що  будь-яких заяв щодо придбання цих активів (набуття над ними контролю) від російської компанії ООО «Русский титан» чи інших суб’єктів господарювання до АМКУ не надходило. У випадку встановлення фактів порушення антимонопольного законодаства, на нового власника активів ПрАТ Ukrainian Chemical Products чекатиме відповідальність у вигляді штрафних санкцій (до 5% доходу (виручки) за рік, що передуватиме накладенню штрафу).

Про те, що продаж майна титанового заводу у Криму відбувся без попереднього дозволу АМКУ на концентрацію суб’єктів господарювання Центр журналістських розслідувань повідомив, опублікувавши відповідь Комітету на інформаційний запит ЦЖР від 31 грудня 2021 року.  

У відповіді за підписом Ольги Музиченко, першої заступниці голови Антимонопольного комітету України повідомлялось, що протягом 2021 року до Комітету не надходили заяви ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс» «про надання дозволу на концентрацію за участю заводу з виробництва діоксиду титану в м.Армянськ та компанії «Російський титан», а, отже, відповідні рішення Комітетом не приймались».

У листі АМКУ також зазначалось, що, згідно положень закону про захист економічної конкуренції, заява про надання дозволу на концентрацію має подаватись спільно її безпосередніми учасниками, тобто, продавцем та покупцем. 

Через 10 днів після цієї відповіді АМКУ повідомив про початок дослідження за фактом набуття контролю над активами ПрАТ «Юкрейніан кемікал продактс». 

Агія Загребельська, засновниця Ліги Антитрасту, коментуючи розслідування ЦЖР «Кому насправді Фірташ продав кримський титановий завод», зазначала, що цією угодою мають зацікавитись АМКУ, органи безпеки, Пенсійний фонд і виконавча служба.

Нагадаємо: 

  • 30 грудня 2021 року Group DF олігарха Дмитра Фірташа повідомила про продаж кримських активів ПрАТ «Юкрейніан Кемікал Продактс»( до окупації Криму РФ – «Кримський Титан») невідомій досі російській компанії «Русский титан».
  • ЦЖР у розслідуванні «Кому насправді Фірташ продав кримський титановий завод»  доводить, що АМКУ не давав дозволу на концентрацію, майно, продане росіянам,  виявилось під обтяженням, а названий покупець – без ідентифікуючих даних і з ознаками підставної фірми. Відтак є підстави підозрювати, що цей продаж – удаваний (текстова версія розслідування)
  • У розслідуванні  «Кому Фірташ відсипав соди» ЦЖР з’ясував, що у зміненій структурі власності ПАТ «Кримський содовий завод», що належить Дмитру Фірташу, з’явились компанія і люди, що були задіяні структурами друзів Путіна –  Ротенбергів і Ковальчука – для скупівлі вкрадених в України санаторіїв Південнобережжя  і заводу «Новий світ».