Якщо РФ припинить постачання палива, США збільшать постачання енергоносіїв до Європи – The New York Times

Новини
Фото: The New York Times

Союзники зможуть пережити енергетичний шантаж з боку Росії, тому США працюють з постачальниками газу й нафти з країн Близького Сходу, Північної Африки й Азії над збільшенням постачання у Європу через ескалацію конфлікту з Україною. Росія продає близько третини всього обсягу газу й сирої нафти, що імпортуються Європейським Союзом.

Тому європейські країни будуть більш готові відрізати російські фінансові установи від міжнародної банківської системи й долучитися до блокування експорту в РФ напівпровідників та ключових компонентів машинобудування й електроніки, що виробляються на основі американських технологій, повідомляє The New York Times.

«Ми очікуємо, що будемо готові забезпечити альтернативні постачання, які покриватимуть значну частину потенційного дефіциту. Якщо Росія вирішить використовувати постачання природного газу чи нафти як зброю, це не залишиться без наслідків для російської економіки», – пише видання.

Посадовець відмовився назвати країни, з якими ведуться переговори, але, очевидно, йдеться, зокрема, про Саудівську Аравію. Він також не сказав, який обсяг потреб Європи може бути задоволений шляхом постачання палива з інших джерел.

Європейські союзники США висловлювалися доволі обережно щодо жорстких санкцій проти РФ в разі її нового вторгнення в Україну.

Особливо обережною була Німеччина, яка закрила багато атомних електростанцій, збільшивши залежність від імпорту газу для виробництва електроенергії.

Детально про те, як санкції США, ЄС і України впливають на сектори економіки окупованого РФ Криму і які схеми їх обходу придумали росіяни, читайте і дивіться в матеріалах спецпроекту Центру журналістських розслідувань «Як працюють кримські санкції».