В ОРДЛО готують списки призовників для відправки до армії РФ – правозахисник

Новини
Фото: Сергей Мальгавко/ТАСС

В ОРДЛО окупаційні адміністрації так званих «ДНР» та «ЛНР» дали розпорядження місцевим «військкоматам» підготувати списки призовників для надсилання їх на службу до Збройних Сил Росії. При цьому мешканців окупованого Донбасу з російським паспортами призивають до армії РФ з 2018 року.

Про це повідомив директор ГО «Інститут стратегічних досліджень та безпеки» та засновник «Східної правозахисної групи» Павло Лисянський на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, співробітники «Інституту стратегічних досліджень та безпеки», а також «Східної правозахисної групи» у телефонному режимі провели опитування мешканців ОРДЛО про те, чи мають вони інформацію про службу призовників із Донбасу до ЗС РФ. В результаті опитування 43 сімей була отримана інформація про 27 випадків, коли призовників з ОРДЛО направляли до російської армії, зокрема, танкові війська (Московська область), ВДВ (Рязань), морську піхоту (Мурманська область).

«Минулого тижня, до військкоматів НВФ «ЛНР» та «ДНР» надійшло розпорядження з Донецька та Луганська (головних адміністрацій) підготувати списки призовників з подальшим відправкою спочатку у т.зв. республіканські військкомати, а потім до обласного військкомату Ростова. Я неодноразово заявляв, що паспортизація РФ в ОРДЛО створює військовий кадровий резерв Росії в ОРДЛО, оскільки за конституцією РФ кожен громадянин країни зобов’язаний відслужити в армії РФ», – написав Лисянский.

Він зазначив, що в період можливого вторгнення РФ в Україну, в ОРДЛО з’явилися військові підрозділи з Південного військового округу РФ. «Швидше за все РФ тепер говоритиме, що військові РФ в ОРДЛО – це солдати-строковики, які служать в РФ і приїхали в ОРДЛО», – додав Лисянський.

Як повідомлялося, перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД, євразійській інтеграції та зв’язках із співвітчизниками Віктор Водолацький нагадав, що жителів ОРДЛО, які отримали російські паспорти, можуть призвати на службу до Збройних Сил Росії.

Нагадаємо:

  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • 24 квітня 20220 року президент Росії Володимир Путін підписав закон, який спрощує отримання російського громадянства для громадян України, а також Білорусі, Казахстану і Молдови. Також глава Кремля підписав закон, який звільняє жителів окупованого Донбасу, які подають заяви про вступ до громадянства РФ, від сплати держмита.
  • Станом на травень 2021 року майже 530 тис. жителів окупованого Донбасу отримали російське громадянство в спрощеному порядку, стверджують у МВС РФ. У Євросоюзі стурбовані, що РФ може використати російські паспорти в ОРЛДО як привід для розв’язання війни проти України.