«Слугу народу» Трухіна виключили з партії, Венедіктова доручила зареєструвати кримінальне провадження

Новини
Олександр Трухін після ДТП скріншот: УП

Народний депутат Олександр Трухін був виключений з партії «Слуга Народу» 2 лютого – після того, як на УП було опубліковано відео його комунікації з поліцейськими, які оформлювали скоєне депутатом ДТП. Генпрокурор доручила зареєструвати кримінальне провадження.

Про це повідомила речниця партії «Слуга Народу» Юлія Палійчук.

«Олександра Трухіна виключили з партії «Слуга Народу». Відповідне рішення ухвалено головою партії Оленою Шуляк 2 лютого», – написала Юлія Палійчук.

«Це означатиме припинення його повноважень як голови Полтавської обласної організації партії. Партія також закликає фракцію «Слуги народу» у Верховній Раді якнайшвидше зібрати засідання та розглянути інцидент за участю Олександра Трухіна для ухвалення рішення», – цитує речниця голову партії «Слуга Народу» Олену Шуляк.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова доручила зареєструвати кримінальне провадження щодо Трухіна, яке не обмежиться лише його участю в ДТП.

«Без жодних зволікань дала доручення зареєструвати кримінальне провадження. На жаль, мова вже йде не тільки про участь в ДТП. Абсолютно очевидно, що питань для вивчення набагато більше. Підслідність визначаю за НАБУ», – написала Венедіктова у своєму акаунті на Facebook.

Також голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія висловився за негайний вихід Трухіна з фракції.  

«Олександру Трухіну не місце ні у фракції, ні у партії «Слуга Народу». Він має негайно вийти самостійно, але навіть якщо він цього не зробить – таке рішення однаково буде нами ухвалене, як тільки епідеміологічна ситуація дозволить нам зібрати кворум і провести результативне голосування», – написав Арахамія. 

Пізніше речниця партії Юлія Палійчук із посиланням на Арахамію повідомила, що “Слуга народу» ініціює проведення позачергового засіданні Верховної Ради для розгляду резонансних справ щодо народних депутатів України.

«Останнім часом до правоохоронних органів накопичилося багато питань щодо справ народних депутатів Трухіна, Кузьміних, Воронька, Дмитрука, Порошенка, Медведчука і застарілих розслідувань стосовно Юрченка та Дубневича. Жодна політична сила не повинна покривати цих людей, вони мають понести відповідальність за свої вчинки… Тому я ініціюю проведення позачергового засідання Верховної Ради, на якому ми маємо заслухати міністра внутрішніх справ, генерального прокурора і голову ДБР щодо справ народних депутатів», – наводить слова Арахамії Юлія Палійчук.

1 лютого 2022 року УП опублікувала відео «Не дивись на ДТП», де зокрема наведені кадри з нагрудної камери поліцейського, який оформлював ДТП за участі Трухіна. На відео Трухін вимагає в поліцейських проігнорувати його участь у ДТП, просить дати йому можливість «тихенько піти у ліс», обіцяє віддячити поліцейським, якщо вони дадуть йому можливість уникнути відповідальності, погрожує зателефонувати Денису (міністру внутрішніх справ Д.Монастирському) і відмовляється пройти тест на вміст алкоголю в крові.

ДТП за участі Трухіна сталося 23 серпня 2021 року на Бориспільській трасі у Києві.  Згодом стався скандал через те, що низка медіа видалили згадки про Трухіна у публікаціях про скоєне ДТП.

Авто,яким кермував Трухін, що перебував, як підозрюється, у стані алкогольного сп’яніння, на великій швидкості врізалося в інше авто, яке зупинилося на червоний сигнал світлофора. Сам Трухін заперечує свою причетність до ДТП.