НАБУ оголосила в розшук нардепа Сергія Кузьміних, якого викрили на хабарі

Новини
Слідчі дії у справі Кузьміних Фото: НАБУ

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук народного депутата України Сергія Кузьміних, викритого на одержанні 558 тис. грн неправомірної вигоди.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Рішення про оголошення народного депутата Кузьміних у розшук НАБУ ухвалило через систематичну неявку підозрюваного на виклики правоохоронних органів, відсутність його за місцем проживання, переховування від детективів НАБУ, сказано у повідомленні. 

Кузьміних спіймали на отриманні неправомірної вигоди 28 січня 2022 року. Через депутатський імунітет Кузьміних не було затримано, пояснюють в НАБУ. 31 січня 2022 року Генеральний прокурор підписала повідомлення про підозру за ч. 2 ст. 369-2 КК України Сергію Кузьміних. 

За даними слідства, Сергій Кузьміних вимагав 30% від суми договору (558 тис. грн) про постачання системи ультразвукової діагностики приватною компанією до комунального підприємства «Лікарня № 2 ім. В.П. Павлусенка».

«Народного обранця заздалегідь та належним чином повідомили про дату, час та місце запланованих процесуальних дій. Однак, він проігнорував три повістки про виклики на 29 січня, 31 січня, 1 лютого 2022 року і не з’явився до правоохоронних органів», – сказано у повідомленні. 

Сергій Кузьміних Фото: УНІАН

У НАБУ зазначають, що до Бюро зателефонувала особа, яка представилась захисником нардепа і повідомила слідству, що наразі депутат знаходиться у закладі охорони здоров’я та на виклик не прибуде. Проте, додають у пресслужбі, ч. 1 ст. 139 КПК України покладає обов’язок повідомляти про причини неприбуття особисто на підозрюваного та не передбачає делегування. До того ж, народний депутат і його захисник не повідомляють, у якому саме лікувальному закладі він перебуває. 

«Дії підозрюваного щодо ухилення від явки та не повідомлення про місце свого знаходження носять характер переховування від органів досудового розслідування, таким чином є безумовною підставою для оголошення його у розшук», – зазначають у пресслужбі. 

Раніше народний депутат Кузьміних подав заяву про вихід із фракції «Слуга народу» через оприлюднення повідомлень про оголошення підозри. Речниця партії «Слуга народу» Юлія Палійчук зазначила, що Кузьміних не є членом партії. 

Нагадаємо: 

  • Народний депутат Олександр Трухін був виключений з партії «Слуга Народу» 2 лютого – після того, як на УП було опубліковано відео його комунікації з поліцейськими, які оформлювали скоєне депутатом ДТП. Генпрокурор доручила зареєструвати кримінальне провадження.
  • Народні депутати через випадок із Трухіним ініціюють позачергове засідання Верховної Ради, на якому мають розглянути питання про справи народних депутатів Трухіна, Кузьміних, Воронька, Дмитрука, Порошенка, Медведчука і застарілих розслідувань стосовно Юрченка та Дубневича.