Агресія Росії. Іноземні посольства закликали громадян залишити Україну, Байден знову поговорить із Путіним

Новини

12 лютого президент США Джо Байден проведе телефонну розмову із президентом Росії Володимиром Путіним на тлі загрози нового вторгнення Росії в Україну. Напередодні посольства низки країн офіційно закликали своїх громадян виїхати з України.

Про нову розмову Байдена та Путіна повідомили помічник президента США Джейк Салліван та спікер глави РФ Дмитро Пєсков.

Очікується, що розмова відбудеться увечері.

Пєсков також заявив, що 12 лютого телефонну розмову проведуть Путін та президент Франції Емманюель Макрон.

Видання The Guardian повідомляє, що президент США Джо Байден нібито повідомив лідерам НАТО та ЄС у телефонній розмові, що президент Росії Володимир Путін ухвалив рішення розпочати вторгнення в Україну протягом найближчих кількох днів. Атака може розпочатися з повітряних ударів.

Посольства Нідерландів, Великобританії, Данії, Ізраїлю, Норвегії, Японії, Естонії та Південної Кореї розмістили на своїх сайтах схожі інструкції, як залишити територію України.

Тим, хто залишиться в Україні, радять мати достатній запас води, їжі, ковдр, батарейок, достатньо палива в автомобілі.

Посольство Ізраїлю оголосило про евакуацію співробітників посольства в Києві та їхні сім’ї.

Про евакуацію співробітників інших посольств не повідомляється.

В Україні діють 129 іноземних посольств та консульських установ, а також представництва міжнародних організацій, таких як Євросоюз та НАТО.

Нагадаємо:

  • Безпекові ризики в Середземному та Чорному морях серйозно зростають — з 9 лютого в Чорному морі перебуватимуть 12 великих десантних кораблів ВМС РФ, за ними надійдуть чотири носії крилатих ракет.
  • Упродовж 10-15 лютого в Чорному морі значно збільшиться чисельність російських кораблів – носів крилатих ракет: два підводних човни Чорноморського флоту РФ, ракетний фрегат ЧФ «Адмирал Григорович» і ракетний фрегат Північного флоту РФ «Адмирал Касатонов».
  • Росія під приводом військових навчань блокує українські морські порти, не залишаючи проходу для торгових суден.