Зеленський оголосив 16 лютого Днем єднання, в цей день країни Заходу очікують нападу РФ на Україну

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський оголосив 16 лютого Днем єднання з проведенням урочистих заходів з виконання державного гімну та підняттям державного прапору. За інформацією іноземних ЗМІ, розвідки країн Заходу очікують в цей день на масштабне вторгнення російських військ в Україну.

Відповідний указ №53/2022 «Про невідкладні заходи щодо консолідації українського суспільства», який Зеленський підписав 14 лютого, оприлюднений на сайті президента, передає Центр журналістських розслідувань.

«З метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, інформаційно-пропагандистського, морально-психологічного тиску на суспільну свідомість постановляю: Оголосити 16 лютого 2022 року Днем єднання», – йдеться у документі.

Відповідно з указом цей день потрібно: підняти Державний Прапор України на будинках і спорудах в усіх населених пунктах; виконати о 10:00 Державний Гімн України; провести закордонним дипломатичним установам України в державах перебування відповідні іміджеві заходи, спрямовані на єднання та підтримку України.

Також Зеленський доручив Кабміну України з 1 березня підняти зарплати військовим на 30%, а також на 20% прикордонникам і службовцям Нацгвардії.

Крім того, президент доручив створити інформаційну платформу «UAразом» для забезпечення щоденного інформування населення про реальний стан безпекової ситуації, заходи, що вживаються для зміцнення обороноздатності держави, а також організацію належної інформаційно-роз’яснювальної роботи про діяльність державних органів з питань забезпечення безпеки громадян.

Глава держави також доручив прискорити створення і функціонування системи територіальної оборони, належного ресурсного забезпечення заходів із підготовки громадян до національного спротиву.

Також Зеленський виступив із відеозверненням до народу України, яке опублікував Офіс президента.

«Перед нашою державою постали серйозні зовнішні та внутрішні виклики, які вимагають від мене й кожного з нас відповідальності, впевненості та конкретних дій. Нас лякають великою війною та вкотре призначають дату воєнного вторгнення. Це вже не вперше. Але наша держава сьогодні сильна, як ніколи. Ми прагнемо миру й хочемо розв’язувати всі питання виключно шляхом переговорів. І Донбас, і Крим повернуться в Україну. Виключно дипломатичним шляхом. Ми не зазіхаємо на чуже, але й свого не віддамо. Ми маємо прекрасну армію. Наші хлопці мають унікальний бойовий досвід і сучасну зброю. Це вже в рази сильніша армія, ніж вісім років тому. Ми впевнені в наших збройних силах, та наші військові теж мають відчувати нашу підтримку, нашу згуртованість та нашу єдність. Основа нашої армії – це впевненість власного народу та міцна економіка», – сказав Зеленський.

«У нас одне велике європейське прагнення. Ми хочемо свободи й готові її виборювати. На нас із неба дивляться 14 тисяч захисників та мирних громадян, загиблих у цій війні. І ми не зрадимо їхню пам’ять. Ми всі хочемо жити щасливо, а щастя любить сильних. Ми ніколи не вміли здаватись і не збираємося цього вчитися. Любіть Україну! Ми спокійні! Ми сильні! Ми разом!», – додав він.

Нагадаємо: