Рада закликала міжнародне співтовариство засудити російську агресію проти України та посилити санкційний тиск на РФ

Новини
чрезвычайное положение
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада закликала міжнародне співтовариство підтримати територіальну цілісність і суверенітет України в рамках міжнародно визнаних кордонів, рішуче засудити триваючу збройну агресію Росії та посилити на неї санкційний тиск.

За відповідну постанову №7045 «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів та парламентів іноземних держав у зв’язку з ескалацією Російською Федерацією безпекової ситуації навколо України», 15 лютого проголосували 326 нардепів, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

У зверненні Рада рішуче засудила триваючу збройну агресію РФ проти України, розпочату 20 лютого 2014 року на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також агресивну риторику, ультимативні вимоги, шантаж та погрози застосування сили з боку Росії.

Також нардепи наголосили, що РФ грубо порушила і продовжує порушувати Статут ООН та принципи міжнародного права, а також свої зобов’язання в рамках Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року (Будапештський меморандум), якими вона гарантувала поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України.

Також ВРУ підтвердила невід’ємне право України як суверенної європейської держави вільно обирати власні безпекові домовленості включно з оборонними альянсами та підтвердила прагнення Української держави до мирного врегулювання спровокованого РФ збройного конфлікту з Україною на основі повної поваги до норм міжнародного права.

Крім того. нардепи висловили вдячність партнерам Української держави за надану політичну, дипломатичну, економічну, фінансову, технічну та військову допомогу з метою протидії російській агресії та відновлення територіальної цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів.

Також Рада закликала ООН, Європарламент, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, ПА НАТО, ПА ОЧЕС, уряди та парламенти іноземних держав:

– продовжувати підтримувати територіальну цілісність і суверенітет України в рамках міжнародно визнаних кордонів та необхідність мирного вирішення спровокованого РФ збройного конфлікту на основі норм і принципів міжнародного права з використанням існуючих переговорних форматів,
– засудити дії, заяви та кроки РФ, спрямовані на підготовку підґрунтя для розширення військової та гібридної агресії проти Української держави,
– продовжувати надавати політичну підтримку Україні,
– посилити та прискорити надання Україні комплексної, у тому числі оборонної, допомоги,
– посилити санкційний тиск на Російську Федерацію.

Нагадаємо: