Байден не підтвердив інформацію про відведення російських військ від кордонів України, як заявили у Міноборони РФ

Новини
Президент США Джо Байден Фото: AP

Президент США Джо Байден не підтвердив інформацію про відведення російських військ від українських кордонів. Він зазначив, що вторгнення в Україну «залишається цілком можливим». Раніше в Міноборони РФ заявили, що підрозділи Західного та Південного військових округів почали повертатись на бази після проведення навчань біля кодонів України.

Про те що війська РФ залишаються на загрозливих позиціях Байден заявив під час звернення до співгромадян з приводу України, передає Голос Америки.

«Міністр оборони Росії повідомив сьогодні, що деякі військові частини залишають свої позиції поблизу України, – це було б добре. Але ми поки що не підтвердили цю інформацію. Ми не підтвердили, чи повертаються російські військові частини на свої бази. Наші аналітики вказують на те, що війська залишаються на дуже загрозливих позиціях. І факт залишається таким – Росія сконцентрувала понад 150 000 військових, які оточують Україну та Білорусь вздовж українського кордону. Вторгнення залишається цілком можливим», – сказав президент США.

Він вкотре наголосив про готовність США та їхніх союзників допомогти Україні та запровадити велику ціну для Росії у випадку масштабного вторгнення, а також розповів, як виглядатимуть міжнародні широкі санкції у випадку російського вторгнення.

«Сполучені Штати, наші союзники і партнери по всьому світу готові запровадити потужні санкції щодо експортного контролю, включаючи дії, до яких ми не вдавалися, коли Росія вторглась в Крим та Східну Україну в 2014 році. Ми будемо чинити потужний тиск на їхні найбільші та найважливіші фінансові установи та ключові галузі. Ці заходи готові до запровадження, як тільки і якщо Росія зрушить з місця. Ми створимо довгострокові наслідки, які підірвуть здатність Росії конкурувати економічно та стратегічно. А що стосується «Північного потоку – 2», то якщо Росія продовжить своє вторгнеться в Україну, то цей газопровід не запрацює», – заявив Байден.

Потенційну війну Росії з Україною він назвав «війною за вибором, війною без причини».

«77 років тому наш народ воював і віддавав життя пліч-о-пліч, у найгіршій війні в історії. Друга світова була «війною із необхідності». Але якщо Росія атакує Україну, то це буде «війна за вибором» або війна без причини», – зазначив президент США.

Звертаючись до російського народу у своїй промові, президент США сказав: «До громадян Росії, ви не є нашим ворогом. Я не вірю, що ви хочете кривавої руйнівної війни проти України, проти країни з людьми, з якими вас пов’язує така глибока історія сімей та культура».

15 лютого офіційний представник Міноборони РФ Ігор Конашенков заявив, що підрозділи Західного та Південного військових округів починають повернення з навчання до пунктів базування залізницею та автомобільним транспортом.

«Низку заходів бойової підготовки, включаючи і навчання, виконано відповідно до плану. У міру закінчення заходів бойової підготовки війська, як і завжди, здійснять марші комбінованим способом до пунктів постійної дисклокації», – зазначив він.

Конашенков додав, що російські військові продовжують навчання на низці напрямків. «У Збройних Силах РФ продовжується комплекс масштабних заходів оперативної підготовки військ та сил. У них беруть участь практично всі військові округи, флоти та ПДВ», – сказав він.

Нагадаємо: