МЗС України закликає світ застосувати болючі санкції щодо Росії

Новини
Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України Фото: Youtube Радіо Свобода

Україна засуджує рішення РФ про визнання «незалежності» створених нею квазі-утворень на тимчасово окупованих територіях України – так званих «ЛНР» та «ДНР». Такими діями російська сторона грубо попрала основи міжнародного права, Статут ООН, порушила суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

«Ми наполягаємо на застосуванні проти Росії болючих санкцій, щоб послати однозначний сигнал про неприпустимість подальшої ескалації. Настав час діяти для припинення агресії РФ і відновлення миру і стабільності в Європі.

Україна засуджує рішення РФ про визнання «незалежності» створених нею квазі-утворень на тимчасово окупованих територіях України – так званих «ЛНР» та «ДНР».

Це рішення РФ не матиме жодних правових наслідків. Воно різко збільшує ескалацію ситуації та може означати одноосібний вихід Росії з Мінських домовленостей.

Українська сторона розуміє наміри Росії та її прагнення спровокувати Україну. Ми враховуємо усі ризики і не піддаємося на провокації, залишаємося відданими політико-дипломатичному врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту», – сказано у повідомленні.

21 лютого член Ради Федерації Федеральних зборів РФ, заступник голови комітету верхньої палати парламенту з міжнародних справ Андрій Клімов заявив, що «ЛНР» і «ДНР» будуть визнані у «фактично встановлених» межах. 

Депутати Федеральних зборів РФ 22 лютого мають ратифікувати «договори про дружбу» з «ЛНР» і «ДНР».

  • 21 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін визнав «незалежними республіками» захоплені Росією території Донбасу – терористичні «ДНР» та «ЛНР». Він підписав відповідні укази. Перед тим відбулося засідання Ради безпеки РФ, на якому всі члени висловились за визнання «ДНР» та «ЛНР».
  • В указах про «ДНР» та «ЛНР»визнання Путін вперше офіційно наказав увести російські війська на територію окупованого Донбасу.
  • Президент США Джо Байден запровадив ті самі обмеження щодо ОРДЛО, які були застосовані виконавчими указами президента Барака Обами у 2014 році після окупації Криму Російською Федерацією.