Зеленський вважає, що повномасштабної війни Росії проти України не буде

Новини

Президент Володимир Зеленський вважає, що повномасштабної війни Росії проти України не буде.

Про це він заявив на пресконференції з президентом Естонії Аларом Карісом.

«Про воєнний стан – дуже просто. Це питання для нас зрозуміле. Ми віримо в те, що війни не буде проти України, не буде широкої ескалації з боку РФ. Якщо буде, буде введено воєнний стан. Якщо у нас буде повномасштабне вторгнення з боку РФ, у небезпеці будуть наші сусіди – Молдова, Литва, Латвія, Естонія. Не дай боже. Я нікому цього не бажаю. Але ніхто не хоче війни: в Україні люди хочуть миру. Але ми повинні готуватись до будь-яких кроків із боку сусідів», – сказав Зеленський.

Україна засуджує рішення РФ про визнання «незалежності» створених нею квазі-утворень на тимчасово окупованих територіях України – так званих «ЛНР» та «ДНР». Такими діями російська сторона грубо попрала основи міжнародного права, Статут ООН, порушила суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

21 лютого член Ради Федерації Федеральних зборів РФ, заступник голови комітету верхньої палати парламенту з міжнародних справ Андрій Клімов заявив, що «ЛНР» і «ДНР» будуть визнані у «фактично встановлених» межах. 

Депутати Федеральних зборів РФ 22 лютого мають ратифікувати «договори про дружбу» з «ЛНР» і «ДНР».

  • 21 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін визнав «незалежними республіками» захоплені Росією території Донбасу – терористичні «ДНР» та «ЛНР». Він підписав відповідні укази. Перед тим відбулося засідання Ради безпеки РФ, на якому всі члени висловились за визнання «ДНР» та «ЛНР».
  • В указах про «ДНР» та «ЛНР»визнання Путін вперше офіційно наказав увести російські війська на територію окупованого Донбасу.
  • Президент США Джо Байден запровадив ті самі обмеження щодо ОРДЛО, які були застосовані виконавчими указами президента Барака Обами у 2014 році після окупації Криму Російською Федерацією.