Байден: США вводять санкції проти російських банків, які разом контролюють близько $1 трильйона

Новини
Байден
Президент США Джо Байден Фото: AP

Президент США Джо Байден запевняє, що санкції, які вводить Захід за силою, перевищують SWIFT і перевищують усе, що коли-небудь застосовувалося досі. До того ж варіант вдатися до SWIFT завжди залишається.

«Ми накладаємо санкції проти російських банків, які разом контролюють близько $1 трильйона. Ми відріжемо найбільший російський банк, який утримує понад третину російських банківських активів від американської фінансової системи», – повідомив Байден у своїй заяві.

Як заявив президент США, Штати заблокують чотири найбільші банки, включаючи ВТБ. За його словами, це означає, що всі активи Росії у США будуть заморожені.

«Ми обмежимо здатність влади Росії діяти в доларах, євро, єні… Введено санкції проти банків, які володіють активами на трильйон доларів, і відключимо банки від фінансової системи, включаючи ВТБ, який має 250 млрд доларів активів», – сказав Байден.

«Ми зупинимо здатність Росії фінансувати і нарощувати військо. А також обмежимо їхню можливість конкурувати у хайтек-економіці 21 сторіччя», – додав він.

«Сьогодні ми наклали санкції на ще 4 російські банки, в тому числі ВТБ, другий найбільший барк Росії з активами $250 млрд», – додав він.

Байден: «Санкції настільки сильно послаблять країну Путіна, що йому доведеться робити дуже складний вибір – або перейти в стан другосортної країни, або належним чином реагувати.

Путін здійснив наступ на глобальний світ і тепер увесь світ бачить ці глобальні злочини. Агресія Путіну проти України дорого коштуватиме російському населенню у стратегічному плані. Путін буде знехтуваний світовою спільнотою. Він зробив свій вибір».

Сполучені Штати запроваджують санкції проти оператора «Північного потіку-2» у відповідь на визнання РФ «незалежності» «ЛНР» та ДНР».

Президент США додав, що своїми діями президент РФ Владімір Путін надав світові «величезний стимул перейти від російського газу до інших видів енергії».

Канцлер ФРН Шольц 22 лютого заявив, що Німеччина зупиняє процес сертифікації «Північного потіку-2», без якої цей газопровід не може бути введений в експлуатацію.

Європейський Союз увів санкції проти РФ за визнання нею «незалежності» окупованих територій Донецької й Луганської областей як «ЛНР» та «ДНР». Санкції складаються з трьох частин.

Під них потрапив 351 депутат Державної думи, тобто всі, хто проголосували за рішення визнати окуповані території «республіками», а також 27 фізичних і юридичних осіб, які відіграли значну роль у цьому визнанні.

Серед них – члени уряду Росії, банки, бізнесмени й олігархи, які фінансово чи матеріально підтримують російські операції на Донбасі чи отримують від них вигоду, а також представники вищого військового командування РФ.

Ці санкції передбачають заморожування активів, заборону на в’їзд або транзит через територію Євросоюзу.

Вводяться санкції проти «ЛДНР».

Ці обмеження передбачають заборону на ввезення товарів із непідконтрольних Україні територій Донецької й Луганської областей, обмеження на торгівлю й інвестиції, заборону на надання туристичних послуг та заборону на експорт окремих товарів і технологій.

Третій пакет – це секторальні санкції, що обмежують російському уряду доступ до європейських ринків капіталу й фінансових послуг.

«Стримуючи можливість російської держави й уряду отримувати доступ до європейського капіталу та фінансових ринків і послуг, ЄС прагне обмежити фінансування їхньої ескалаційної й агресивної політики», – сказано в повідомленні.

Обмежувальні заходи ЄС, запроваджені за порушення територіальної цілісності України, після сьогоднішнього рішення стосуються 555 фізичних осіб і 52 юридичних осіб.

Імена та назви тих, хто попав під санкції, опублікують пізніше в офіційному журналі ЄС.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про запровадження пакета санкцій проти Росії. 

Введення обмежень щодо депутатів Державної Думи РФ, які проголосували за рішення про визнання незалежності Донецької та Луганської областей. Введення заборони на угоди у непідконтрольних уряду Донецькій та Луганській областях, що фактично заборонить канадцям брати участь у конкретних угодах та діяльності у цих регіонах. Введення нових заборон на прямі та непрямі операції із суверенним боргом Росії. Введення санкції проти двох великих російських фінансових установ (назви держбанків не уточнюються – Ред. ), щоб завадити Росії надалі фінансувати свої агресивні дії.

Президент США Джо Байден заявив, що Штати вводять санкції проти двох російських банків, олігархів та держборгу РФ. Також він засудив «визнання» Росією самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».

Санкції вводяться проти: «Внешэкономбанк» та «Військового банку» Росії (російські видання твердять, що під «військовим банком» мався на увазі «Промсвязьбанк»).

В американському санкційному списку – син директора ФСБ і заступник президента банку ВТБ Денис Бортніков, син колишнього директора СЗР і голова Промзв’язку банку Петро Фрадков, а також син першого заступника голови адміністрації президента і генеральний директор VK Володимир Кирієнко.

Міністри закордонних справ Євросоюзу на позачерговій зустрічі у вівторок одностайно погодили пакет санкцій проти Росії після визнання нею «ДНР» та «ЛНР».

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон оголосив про запровадження нового пакету санкцій проти російських банків та наближених до президента Володимира Путіна олігархів за «визнання» «ДНР» та «ЛНР».

Під них потрапили п’ять банків:

  • Банк Росія,
  • Промсвязьбанк,
  • ІС Банк,
  • Генбанк,
  • Чорноморський банк реконструкції та розвитку.

Також санкції ввели проти наближених до Володимира Путіна олігархів Геннадія Тимченка, Бориса Ротенберга та його племінника Ігоря Ротенберга.

Будь-які активи, які вони мають у Британії, будуть заморожені, а особам буде заборонено приїжджати в країну.

За його словами, це перший етап санкцій. Джонсон заявив, що необхідно підготуватися до наступного кроку Росії.

Читайте також спецпроект Центру журналістських розслідувань ЯК ПРАЦЮЮТЬ «КРИМСЬКІ САНКЦІЇ»

  • 21 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін визнав «незалежними республіками» захоплені Росією території Донбасу – терористичні «ДНР» та «ЛНР». Він підписав відповідні укази. Перед тим відбулося засідання Ради безпеки РФ, на якому всі члени висловились за визнання «ДНР» та «ЛНР».
  • В указах про «ДНР» та «ЛНР»визнання Путін вперше офіційно наказав увести російські війська на територію окупованого Донбасу.
  • Президент США Джо Байден запровадив ті самі обмеження щодо ОРДЛО, які були застосовані виконавчими указами президента Барака Обами у 2014 році після окупації Криму Російською Федерацією.
  • Президент РФ Володимир Путін висунув чотири ультиматуми Україні та світу і вже «визнав» за ОРДЛО всю Луганську та всю Донецьку область.