Україна може використовувати працю військовополонених — Мамедов

Влада

Україні треба вирішити питання про перебування та зайнятість російських військовополонених. Відповідно до Женевської конвенції, наша держава може використовувати працю цих людей та мінімально її оплачувати. Але лише у визначених сферах.

Про це розповів колишній заступник генерального прокурора України (2019-2021) Гюндуз Мамедов «Дзеркалу тижня».

Як пояснює Мамедов, у 2017 році в Україні була затверджена Інструкція про порядок виконання норм міжнародного гуманітарного права у ЗСУ, яка роз’яснює правила поводження з військовополоненими.

«Згідно з її положеннями, утримуюча держава може використовувати працю військовополонених та мінімально її оплачувати. Але лише у визначених сферах. До таких сфер відносяться, наприклад, легка промисловість, сільське господарство та сфера ЖКГ», — говорить Мамедов.

Також, за його словами, Женевська Конвенція IІІ, серед іншого, зобов‘язує утримуючу державу забезпечити гідні умови проживання військовополонених.

«За нормами міжнародного гуманітарного права вони мають жити в спеціально відведених місцях, простіше кажучи, таборах. Проте організація їх будівництва або навіть облаштування може зайняти час та кошти, — стверджує Мамедов. — Тому можна піти іншим шляхом, а саме — Мін‘юст може ініціювати передачу законсервованих колоній загального режиму під потреби Міноборони для розміщення там військовополонених. Це сприятиме розвантаженню Міноборони і вирішить проблему умов перебування. Що дозволить перейти до питання зайнятості військовополонених».

Нагадаємо: