Готують «ХНР». Російські окупанти пропонують депутатам і головам ОТГ Херсонщини співпрацювати або складати повноваження

Війна

Представники окупаційних військ Росії телефонують депутатам Херсонської обласної ради з пропозицією співпраці у створенні «Херсонської народної республіки». Більшість депутатів наразі від цього запрошення відмовились. Водночас  окупанти збирають керівництво об’єднаних територіальних громад, пропонують «співпрацю» і підняти прапор РФ, а у випадку незгоди – скласти повноваження. 

Про це повідомляє інформаційне агентство «IPC-Херсон» та  співрозмовники ІА Центр журналістських розслідувань у кількох містах і районах Херсонської області. 

Про те, що окупанти ведуть підготовку до проведення псевдореферендуму за утворення так званої «Херсонської народної республіки» («ХНР»), першим повідомив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

«На Херсонщині готують референдум щодо створення «ХНР». Окупанти телефонують депутатам Херсонської обласної ради з питанням, чи готові ми співпрацювати з ними. Категорично відмовився. Звертаюсь до всіх депутатів Херсонської обласної ради.

Шановні колеги, я впевнений, що ви розумієте наслідки вашого рішення. Створення «ХНР» перетворить наш край на безнадійну діру без життя та майбутнього. Не дайте їм жодного голоса! Не дайте їм жодної можливості легітимізувати «ХНР»! Вся держава буде дивитись на вас і жодних виправдань співпраці з окупантами бути не може!», – написав Хлань на своїй сторінці в соцмережі. 

Заступник голови Херсонської облдержадміністрації Дмитро Бутрій підтвердив IPC-Херсон інформацію Хланя про  дзвінки депутатам облради.

«Персонально мені ніхто не телефонував, але я знаю, що кілька таких звінків було. Ми зв’язались з нашими депутатами з цього приводу. За нашою інформацією, переважна більшість депутатів не йдуть на контакт з окупантами та за створення ніякої «ХНР» голосувати не збираються», – заявив Дмитро Бутрій.

На питання журналістів, скільки депутатів зараз знаходяться на території Херсонщини, що тимчасово контролюється окупантами, Бутрій відповів, що «достовірною інформацією з цього питання він не володіє».

За інформацією джерпел Центру журналістських розслідувань, сьогодні окупанти провели зустріч із керівництвом Генічеської ОТГ і вимагали або йти на співпрацю, або скласти повноваження. Мер Генічеська  Олександр Тулупов відмовився визнавати російську владу і подав у відставку. 

На Херсонщині відбуваються щоденні масові акції   проти російській окупації  та  на підтримку територіальної єдності України. 

Читайте також статтю Валентини Самар, головної редакторки Центру журналістських розслідувань для видання ZN.UA Гібридна окупація

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямах. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушенням Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa