ОГП повідомив про підозру головнокомандувачу ПКС РФ Суровикіну, начальнику військ радіаційного захисту ЗС РФ Кирилову та спікерці МЗС РФ Захаровій

Влада

Прокурори Офісу генпрокурора спільно зі слідчими СБУ повідомили про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, а також у плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни головнокомандувачу Повітряно-космічними силами РФ Сергію Суровикіну, начальнику військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ Ігорю Кирилову та спікеру МЗС РФ Марії Захаровій.

Про це повідомила Генеральний прокурор Ірина Венедіктова у Facebook.

«Нова порція підозрюваних у магістральній справі щодо російської агресії. Прокурори Офісу Генерального прокурора спільно зі слідчими ГСУ СБУ повідомили про підозру:

– Головнокомандувачу Повітряно-космічними силами Російської Федерації генералу армії РФ (Сергію Суровикіну – ред.).
– Начальнику військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних сил Російської Федерації генерал-лейтенанту (Ігорю Кирилову – ред.).
– Директору департаменту інформації та друку Міністерства закордонних справ Російської Федерації (Марії Захаровій – ред.)», – написала Венедіктова.

В свою чергу, Офіс генпрокурора уточнив, що Суровикіну, Кирилову та Захаровій повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, а також у плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни за ч.3 ст.110, ч.2 ст.437 КК України.

«Встановлено, що Головнокомандувач Повітряно-космічними силами РФ організував вторгнення російської авіації на територію України та нанесення ракетно-бомбових ударів, у тому числі, по цивільним об’єктам. Внаслідок цього загинули та отримали поранення мирні громадяни, зруйновано житло та цивільну інфраструктуру.

В свою чергу Начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ і Директор департаменту інформації та друку Міністерства закордонних справ РФ своїми діями сприяли веденню іншими співучасниками війни проти України. Вони публічно розповсюджували неправдиву інформацію про дії представників влади України. Сприяли розпалюванню національної ворожнечі та вчиняли інші дії на порушення територіальної цілісності України», – наголосили у відомстві.

За вчинення цих злочинів Кримінальним кодексом України передбачено максимальне покарання у виді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомлялось, бомбардуванням українських міст під час російського вторгнення керує головнокомандувач Повітряно-космічних сил РФ, генерал армії Сергій Суровікін, який особисто керував колоною бронетехніки під час серпневого путчу 1991 року в Москві, виконуючи накази так званого ГКЧП. Тоді під танками загинуло троє громадян – Володимир Усов, Дмитро Комар та Ілля Кричевський.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa