71% росіян відчуває гордість і радість через війну з Україною – група незалежних соціологів

Життя

Група незалежних російських соціологів з інтервалом у півтора тижні – від кінця лютого до середини березня – провели опитування, в перебігу якого з’ясували, що майже три чверті росіян підтримують війну проти України, відчуваючи такі позитивні емоції як гордість, радість, повага, довіра та надія.

Результати соцдослідження опублікувала російська служба Радио Свобода.

Згідно з даними опитування, росіяни віком від 35 років частіше висловлювали почуття гордості, поваги та надії.

Респонденти віком до 18 років були більш схильні до образ і розчарувань.

Двоє з п’яти росіян висловлювали занепокоєння війною, і про ці почуття найчастіше повідомляли молоді росіяни.

Росіяни віком від 25 до 44 років частіше казали про тривогу і страх через «військову операцію».

Більше ніж половина опитаних віком від 55 років заявили, що підтримують війну проти України.

Водночас молоді росіяни у віковій групі від 18 до 24 років частіше висловлювали байдужість до того, що відбувається в Україні.

Відмінності між першим і другим опитуваннями показують збільшення кількості людей, що підтримують «військову операцію» та незалежність так званих «ДНР» та «ЛНР».

Водночас серед російського населення зростає песимізм щодо фінансового становища у зв’язку з санкціями проти Росії з боку Заходу.

Опитування також засвідчили, що понад дві третини росіян дізнаються новини про війну по телебаченню: 87% – з державних телеканалів, 22% – через радіо, 1% респондентів отримує доступ до інформації на коротких хвилях. Вдаються до використання VPN, щоб дізнатися новини, – 5,5%.

З тих, хто взагалі використовує інтернет задля новини про війну, 37% взагалі не знають, що таке VPN. YouTube користуються 11% респондентів, Telegram – 7%.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa