Окупанти вже вкрали дніпровської води на суму майже 620 млн грн – Держекоінспекція

Влада

Після вторгнення Росії в Україну окупанти захопили гідротехнічні споруди Північно-Кримського каналу у Херсонській області та спрямували дніпровську воду до окупованого Криму. Наразі окупанти незаконно отримали української води на суму 620 млн грн.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція.

Як зазначається, ворог 27 лютого зруйнував тимчасову дамбу, автомобільний міст та головну перегороджувальну споруду Північно-Кримського каналу.

«Наразі російською федерацією здійснюється водозабір з Каховського водосховища нижнього басейну річки Дніпро, через часткову розгерметизацію гідроспоруди Північно-Кримського каналу пропускною потужністю 50 м3/сек. (4 320 000 м3/ добу). Сума збитків за самовільне використання водних ресурсів народу України складає 32 628 960 гривень на добу. Отже, злодій вже поцупив води на загальну суму майже 620 млн гривень. Злодій має бути покараний!», – наголосили у відомстві.

Як повідомлялось, 24 лютого головна споруда Північно-Кримського каналу (ПКК), шлюзи якої до 2014 року регулювали подачу дніпровської води до Криму, була захоплена російськими військовими, які вторглися на Херсонщину з окупованого Криму. Вода, що поставлялась цим каналом, забезпечували 80% потреб півострова у прісній воді, однак після окупації Криму подача була припинена, що створило значні проблеми для Росії в забезпеченні водою захопленої території.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa