Відповідальність за злочини в Україні понесуть всі: від солдата до найвищого керівництва РФ – прокурор МКС

Війна

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан зазначає, що відповідальність за скоєння тяжких злочинів в Україні мають понести всі винні: від солдата до найвищого керівництва РФ.

Про це повідомив колишній заступник генпрокурора України (2019-2021) Гюндуз Мамедов у Twitter.

«В інтерв’ю CNN прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан розповів, що всі винні у тяжких злочинах: від солдата до найвищого керівництва, мають понести відповідальність. Для МКС посада не має значення. Карім Хан наголосив, що розслідування – складний процес, в якому будуть враховані всі аспекти: від причин конкретного пострілу до його наслідків. МКС здійснює розслідування незалежно, неупереджено та сумлінно, взаємодіючи з усіма сторонами конфлікту», – процитував прокурора МКС Мамедов.

Як повідомлялось, 1 березня 2022 року прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування воєнних злочинів Росії під час повномасштабної війни проти України. Прокурор уточнив, що вже бачить ознаки воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

2 березня до Канцелярії прокурора МКС звернулися 39 країн-учасниць Римського статуту, що дозволило прокурору негайно взятися за розслідування.

Група слідчих Міжнародного кримінального суду в Гаазі виїхала до України для розслідування за колективним міжнародним позовом проти Росії щодо її воєнних злочинів.

16 березня прокурор МКС Карім Хан прибув в Україну, щоб розпочати роботу зі збору доказів та фактів воєнних злочинів російських окупантів. У розмові з президентом Володимиром Зеленським він сказав, що очікує ефективної співпраці з Україною.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa