Що робити кримчанам, якщо Росія під примусом відправляє на війну з Україною

Крим

Росія активно мобілізує мешканців окупованого півострова для участі у війні проти України. А також залякує громадян, які з 2014 року під примусом проходили строкову службу в ЗС РФ, начебто українська влада покарає їх за це.

Про це повідомив керівник прокуратури АРК та міста Севастополя Ігор Поночовний.

«Такі дії окупантів є серйозним порушенням норм міжнародного права та національного законодавства.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим звертаються до громадян України в окупованому Криму та вчергове наголошують: кримчани, які вимушено призвані до лав армії РФ або інших незаконних формувань — є жертвами збройного конфлікту, а не злочинцями.

Отже, вони не можуть та не будуть підлягати кримінальному переслідуванню владою України. Недостовірна інформація про переслідування Україною призовників — черговий фейк, який поширюється Росією і який спрямований на залякування цивільного населення півострову.

Раніше Представництво вже публікувало деталі щодо того, як наші громадяни в Криму можуть уникнути примусової мобілізації або як діяти, якщо РФ вас вже відправила воювати проти України. Деталі на їхній сторінці у Facebook.

Важливо

Якщо буде доведено, що призвана особа виконувала незаконні злочинні накази, що призвели до жертв серед цивільного населення або руйнування цивільної інфраструктури, вона буде нести кримінальну відповідальність за ст. 438 КК України».

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa