Відкрито провадження через викрадення окупантами журналістки hromadske Вікторії Рощиної – Офіс генпрокурора

Влада

Українські правоохоронці за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочали кримінальне провадження за фактом вчиненення воєнного злочину через можливе викрадення російсько-окупаційними військами журналістки видання hromadske Вікторії Рощиної.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

«За даними слідства, 15 березня представники ФСБ та збройних сил країни-агресора викрали у місті Бердянськ журналістку hromadske, яка готувала матеріали про воєнні дії на сході та півдні України. Наразі її місцеперебування не відоме», – йдеться у повідомленні.

Досудове розслідування у кримінальній справі здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Санкція передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

Як повідомлялось, журналістка видання hromadske Вікторія Рощина, ймовірно, потрапила в полон до російських окупантів. На телеканалі повідомили, що її затримали співробітники ФСБ в окупованому Бердянську.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa