РФ замінувала морські шляхи від Босфору до Одеси та звинуватила у цьому Україну

Новини
Фото: Facebook Andrii Klymenko

За даними Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», Росія замінувала рекомендовані шляхи для суден від Босфору до Одеси і повідомила, що це нібито українські міни. Мета – перешкодити морському трафіку комерційних суден в Чорному морі.

Про це повідомив Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews та співзасновник Чорноморського інституту стратегічних досліджень на своїй сторінці у Facebook.

«Реальна небезпека на морі: РФ замінувала рекомендовані шляхи від Босфору до Одеси і повідомила, що це українські міни. Чергова небезпечна дезінформація з боку ворога», – написав Клименко.

Він зазначив, що 18 березня російський морський порт Сочі направив судновласникам та капітанам суден у регіоні попередження про загрозу «підриву на мінах українських ВМС, які дрейфують у Чорному морі».

Клименко також опублікував копію попередження, підписаного капітаном морського порту Сочі В’ячеславом Румянцевим.

«За інформацією, оголошеною ГС (гідрографічна служба – ред.) ЧФ у ПРІП №116, через штормові умови якірні міни, встановлені українськими ВМС на підходах до портів Одеса, Очаків, Чорноморськ, Південний (близько 420 мін типу ЯМ та ЯРМ) відірвані. Прохання дотримуватись особливої обережності при плаванні суден у південно-західній та північно-західній частині Чорного моря через ймовірність підриву на дрейфуючих мінах. Цю інформацію прошу довести до всіх судновласників та капітанів судів, які здійснюють свою діяльність та базуються в морському порту Сочі», – йдеться у документі.

Крім того, повідомив Клименко, РФ також поширила Coastal Warning в системі NAVAREA наступного змісту:

NAVAREA III preview 0118/2022
×BLACK SEA
RUSSIAN FEDERATION AUTHORITIES REPORTS:
1.- DANGEROUS DRIFTING MINES ARE DETECTED IN NORTH-WESTERN,
WESTERN AND SOUTH-WESTERN BLACK SEA PARTS,
2.- MARINERS ARE REQUESTED TO NAVIGATE WITH CAUTION

«Це попередження має на меті перешкодити морському трафіку комерційних суден в Чорному морі. Воно потребує негайного введеня до Чорного моря Постійної мінно-тральної группи НАТО! Ще раз наголошуємо: за даними джерел BlackSeaNews, йдеться про мінування з боку ЧФ РФ рекомендованих шляхів комерційних суден від Босфору в напрямку Одеси (фото 2), це прикривається брехнею про «зірвані штормом українські міни». Зауважимо, що міни, які дрейфують в штормовому морі підрахувати неможливо в принципі – це може зробити тільки той, хто їх встановлював», – наголосив Клименко.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa