В Енергодарі мешканці міста вийшли на протест через викрадення заступника мера, окупанти відкрили вогонь у повітря (відео)

Війна

В місті Енергодар Запорізької області місцеві мешканці вийшли на мітинг з протестом проти викрадення окупантами заступника міського голови Івана Самойдюка. Російські військові намагались затримати кількох учасників акції, коли місцяни їх відбили, окупанти відкрили вогонь у повітря.

Відео з мітингу опублікував мер Енергодару Дмитро Орлов у telegram.

«Щонайменше півтори тисячі енергодарців оперативно відгукнулися на заклик і менш ніж за годину зібралися біля виконкому на мирну акцію протесту, аби сказати «Ні!» свавіллю окупантів та вкотре затвердити безсумнівну істину: Енергодар був і назавжди залишиться Україною. Викрадення людини, громадянина, посадовця Івана Самойдюка, який успішно вирішував величезний блок соціальних проблем – це провокація, яка повністю ставить під загрозу подальше життєзабезпечення міста. І якщо до завтра його не звільнять, такі акції стануть безстроковими та цілодобовими», – написав Орлов.

На мітингу багато людей прийшли з прапорами України та вигукували гасла «Енергодар – це Україна!».

«Попри те, що акція носила виключно мирний характер, вже на її завершенні, коли люди почали розходитися по домівках, приїхали російські військові та зробили спробу захопити кількох учасників заходу і запхати їх в машину. Але сотні людей стали щільною стіною та буквально відбили своїх земляків від полону! Окупанти почали стріляти в повітря і далі змушені були полишити свої загарбницькі спроби ув’язнення мирних громадян», – додав міський голова.

Він виклав у соцмережу відео, як окупанти стріляли в повітря у натовпі мирних людей.

Зранку в неділю 20 березня російські окупанти викрали першого заступника мера Енергодара Івана Самойдюка. Мер закликав містян швидко виходити на акції протесту.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa