«Комсомольська правда» опублікувала дані Міноборони РФ про втрати в Україні – 9861 солдат, потім все потерла, але залишився архів у інтернеті

Новини
Знищений українськими захисниками російський військовослужбовець Фото: Maks Levin

Російське видання «Комсомольська правда» з посиланням на Міноборони РФ 20 березня опубліковало інформацію, що на війні в Україні загинув 9861 російський солдат та ще 16153 отримали поранення. Через деякий час дані про втрати було видалено, але оригінал тексту статті залишився в архівах інтернету.

«За даними Міноборони РФ, у ході спецоперації в Україні ЗС РФ втратили вбитими 9861 людину, поранення отримали 16153 особи», – писало видання.

До цього часу російське Міноборони РФ лише один раз дало інформацію про вбитих на війні військових – 2 березня було повідомлено, що загинуло 498 росіян.

21 березня «Комсомольська правда» у відредагованій версії статті повідомила, що цифра у 9861 загиблих з’явилася внаслідок того, що нібито «був зламаний доступ до адміністраторського інтерфейсу».

Коментуючи російську інформацію про втрати РФ на війні з Україно, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що російські окупанти намагаються приховати втрати у своїх лавах.

«Російське мистецтво брехати вже не допомагає. Міноборони Росії було змушено офіційно визнати, що в Україні загинуло не 500 людей, а… 9861. Це багато. Катастрофічно багато для російської пропаганди. І для російських матерів. І це лише початок усвідомлення їхньої національної катастрофи. Тому що в реальному світі загиблих росіян майже вдвічі більше… Але майже одразу з найчесніших пропагандистських міркувань відбулося редагування статті та вичленування фрагмента масової загибелі військовослужбовців Росії… І правильно, навіщо сучасній Океанії знати бодай часткову правду», – написав Подоляк у Telegram.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa