Війна Росії проти України: хроніка 24 березня

Війна

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

22:15 Голова Харківської ОДА Олег Синегубов: Окупанти вдарили по власних позиціях на Харківщині з вертольота – величезні втрати

«Російський гелікоптер «якісно відпрацював» свої ж позиції, знищив величезну кількість особового складу та військової техніки окупаційних військ у Малій Рогані».

Саме ці війська РФ постійно обстрілювали Харків із артилерії та РСЗВ.

21:38 Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим: Оперативна інформація по ситуації в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі: 24 березня 2022 року

? Триває активне пересування військової техніки, боєприпасів та залишків особового складу по всій території Кримського півострова. Пересування помічено в містах Сімферополь, Бахчисарай, Феодосія, Джанкой, Армянськ, Красноперекопськ та інші.

? Аеропорт в Сімферополі лишається закритим, цей термін продовжили до 1 квітня.

? Морги та лікарні в Криму залишаються переповненими, ворог продовжує приховувати реальні втрати. В Криму вже відбулось поховання 18 солдатів армії рф, частина з них — громадяни України.

? Мешканці Севастополя протягом усього дня, та особливо вночі, чують гул ракет, які ворог запускає по містах України з акваторії Чорного моря.

? В частині шкіл на півночі Криму впродовж останнього місяця досі тривають канікули.

? Чоловікам в Криму активно почали надходити повістки, частину громадян продовжують мобілізувати на війну.

? У зв’язку зі штучною гуманітарною кризою, яку створюють війська рф у Херсонській області, Бердянську та Маріуполі, частина громадян України вимушено їде до Кримського півострова. При перетині адміністративної межі, в них забирають паспорти громадян України, натомість їм видають так звані посвідчення “тимчасового перебування”.

? Окупаційні адміністрації рф в Криму приховуючи реальні втрати та початок соціально-економічної кризи, у зв’язку із дією санкцій, проводять масові заходи порушуючи протиепідемічні норми під час пандемії COVID-19, а у публічних виступах заявляють лише про реконструкцію скверів, парків та стадіонів.

? До Представництва активно надходять запити від громадян України, які хочуть тимчасово покинути територію Кримського півострова.

? Окупаційні адміністрації рф в Криму намагаються тиснути на кримськотатарських активістів та правозахисників, здійснюють черговий акт політики витіснення корінного кримськотатарського народу. Проведено незаконний обшук та затримання голови центральної виборчої комісії Курултаю кримськотатарського народу Заїра Смедля та здійснено 15-денний адміністративний арешт кримськотатарського активіста Абдурешита Джеппарова.

? В Криму штучно намагаються дискредитувати кримських татар та сприяють розпалюванню ворожнечі до корінного народу. Куплені пропагандистські пабліки в соціальній мережі ВК, публічно викладають дані кримських татар, які виступають проти війни в Україні.

❗️Ми дякуємо свідомим українським громадянам в Криму, за повідомлення нам оперативної інформації про ситуацію на Кримському півострові на емейл:
[email protected]
Слава Україні!

21:25 Поліція Київської області: Російські окупанти обстрілюють з артилерії околиці Вишгорода

«Артобстріли на Вишгородщині: Поліцейські фіксують наслідки обстрілів на околиці райцентру

24 березня окупанти із важкої артилерії здійснили обстріли в напрамку житлового масиву околиці Вишгорода. Внаслідок обстрілу було пошкоджено багатоповерхівку. За попередніми даними постраждалих немає», – йдеться в повідомленні.

На місці події працюють поліцейські Вишгородщини та фіксують наслідки обстрілу.

19:53 Генеральний штаб ЗСУ: «ЗВІЛЬНЕНО Лук‘янівку на схід від Києва!!!

В результаті боїв знищено близько 40 орків, 9 бмп і 3 танки.

Один танк віджатий і тепер косить русню!!!»

19:24 Баштанська міська рада Внаслідок обстрілу російськими окупантами села Явкине на Миколаївщині троє людей загинули і 13 поранено

«Рашисти обстріляли смерчами мирних жителів села Явкине та евакуйованих жителів з Снігурівської громади.В результаті ворожого нападу три людини загинуло, 13 отримали поранення, один у тяжкому стані».

За інформацією міськради, внаслідок обстрілу також постраждали будівлі, їхня кількість уточнюється.

18:14 Повітряне командування «Схід»: Протиповітряна оборона збила ворожий літак Су-34 та безпілотник на Харківському напрямку

«Знову в ППО врожайний день на Харківському напрямку!

Ворог недорахувався 1 БПЛА та ще одного винищувача-бомбардувальника Су-34. «Вони впали».

24 березня відбувся перший повноцінний обмін військовополоненими між Україною та РФ: з полону РФ повернулися 10 військовослужбовців та 19 цивільних моряків.

16:52 Оперативне командування «Північ»: «В лісах Чернігівщини знищено два «Тигри», танк та «КамАЗ» окупантів

Сили спротиву Сіверщини продовжують звітувати про результати своєї роботи.

Отже, сьогодні десь в лісах Чернігівщини «загубилися» не менше ніж 2 «Тигри», танк та «КамАЗ» орків. Частина колони в паніці почала розбігатися, але далеко не добіжать».

15:57 Важливо! Дезінформація! Маріупольська міська рада повідомила: «У Маріуполі їздить машина російських окупантів з гучномовцем і оголошує, що Запоріжжя вже не приймає біженців і треба їхати в росію, а також що Одесу вже взяли

Окрім того, росіяни в с.Нікольске наголошують, що єдина можливість евакуації — автобусами в Ростов та що Україна їх кинула на призволяще.

Все це свідома дезінформація окупантів, аби не тільки зірвати евакуаційний процес, але й свідомо налаштувати маріупольців проти власної країни. Наразі триває евакуація в Запоріжжя, де ми чекаємо кожного. Окрім того — евакуація з Нікольського в процесі, якби складно воно не йшло.

Україна своїх не кидає. Прохання до всіх — поширюйте правду. Пишить. Дзвонить своїм близьким.

Ми будемо робити все, аби жоден маріуполець не залишився заручником в лапах окупанта».

15:03 UNICEF: за місяць війни 4,3 млн дітей в Україні залишили свої домівки. Це більше ніж половина всіх дітей у країні (7,5 млн). З них 1,5 млн виїхали в інші країни

Командири пошкоджених десантних кораблів у Бердянську — зрадники України.

Командир ВДК «Саратов» — капітан 2 рангу Володимир Храмченков, колишній командир СДК «Кіровоград» українських ВМС. У 2014 році зрадив присязі та перейшов на бік російських окупантів.

Володимир Храмченков

Капітан 2 рангу Павлов Юрій Вікторович, командир ВДК «Новочеркаськ», на момент зради був старшим помічником командира ВДК «Костянтин Ольшанський».

Ці кораблі після вибуху покинули порт Бердянська. На «Саратові» пожежа, здетонував боєкомплект. На «Новочеркаську» троє загиблих та троє поранених.

«Ось, що буває коли береш на службу зрадників. Вони слабкі, в 2014 році не встояли та взяли 30 срібняків, і сьогодні завдяки їхньому «професіоналізму» у рашистів ще два БДК втратили боєздатність. Звертаємось до цих двох зрадників: у вас залишився єдиний шанс хоч трохи відбілити свою совість, краще затопіть свої кораблі самі, ми вам за це навіть нагороду якусь дамо. В іншому випадку, наблизитесь до українських берегів ще раз, будете годувати наших азовських бичків разом з екіпажем «Орська», — йдеться у повідомленні Командування морської піхоти.

Полк «Азов» показав як красиво знищує техніку окупантів в оточеному Маріуполі

Генеральний штаб ЗСУ повідомляє, що протягом місяця повномасштабного вторгнення, Росія втратила:

особового складу — 15800 осіб,

танків — 530 од,

бойових броньованих машин — 1597 од,

артилерійських систем — 280 од,

РСЗВ — 82 од,

засоби ППО — 47 од,

літаків — 108 од,

гелікоптерів — 124 од,

автомобільної техніки — 1033 од,

кораблі /катери — 4 од,

цистерн з ПММ — 72,

БПЛА оперативно-тактичного рівня — 50.

спеціальна техніка — 16.

8:30 Пресслужба Військово-Морських Сил Збройних Сил України підтверджує, що в порту окупованого Бердянська знищено великий десантний корабель «Орск» чорноморського флоту рф.

Народний депутат Олексій Гончаренко повідомляє, що у порту Бердянська горить великий російський десантний корабель «Орск».

«Попередньо там знаходилося пальне для військ Росії, які блокують Маріуполь», — пише Гончаренко.

8:20 У Бердянську горить порт

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай повідомив, що ворог вночі обстрілював міста ракетами та фосфорним бомбардуванням. Загинуло четверо людей.

Обстрілів зазнали жителі Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Кремінної, Новодружеська, Воєводівки.

«Дуже важка ситуація в Рубіжному, де тривають бої серед міста. За підтвердженою інформацією, ми маємо чотирьох загиблих, двоє з яких діти, та шестеро поранених. Ракетних ударів завдано по Лисичанську та Новодружеську, а на Рубіжне авіація рф почала скидати фосфорні бомби», — написав Гайдай.