Окупанти в Криму затримали голову ЦВК Курултаю Заїра Смедляєва. На «суд» не пускають адвокатів та родичів

Новини
Голова ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїр Смедляєв Фото: RFE/RL

Окупанти в Криму затримали голову ЦВК Курултаю, кримськотатарського активіста Заїра Смедляєва. Його доставили до «Красногвардійського районного суду», засідання проходить у закритому режимі.

Як повідомляє Кримська солідарність, адвокат Еміне Авамільова повідомила, що Заїру Смедляєву звинувачують у частині 1 статті 20.3 КоАП РФ (Пропаганда або публічне демонстрування нацистської атрибутики або символіки), ця стаття передбачає накладення адміністративного штрафу на громадян у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч рублів з конфіскацією предмета арешт терміном до 15 діб із конфіскацією предмета адміністративного правопорушення. Формальною підставою для статті стала його публікація у Facebook за 1 березня 2014 року.

Також йому ставлять у провину частину 1 статті 20.3.3 (Публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних Сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян), дана стаття тягне за собою накладення адміністративного штрафу на у розмірі від 30 тисяч до 50 тисяч рублів. Формальною підставою для статті стала його публікація у Facebook за 9 березня 2022 року.

Вранці 24 березня в будинку голови ЦВК Курултаю пройшов обшук. У будинку перебували лише Заїр Смедляєв та його дружина. Нікого із родичів не допустили. Для надання юридичної допомоги виїхала адвокат Еміне Авамільова.

«Нікого із родичів до будинку не допустили. Затримали батька, щойно вивезли до місцевого відділу поліції, вилучили його телефон, ноутбук та жорсткий диск. У будинку під час обшуку були лише батьки», — розповіла його дочка
Динара.