У Херсоні окупанти викрали депутата Корабельної райради Дмитра Афанасьєва

Війна

У Херсоні російські окупанти викрали депутата Корабельної районної ради, голову фракції «Європейська Солідарність» Дмитра Афанасьєва.

Про це повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань у Facebook.

«У Херсоні викрали депутата Корабельної районної ради, голову фракції «Європейська Солідарність» Дмитра Афанасьєва. Це – відомий на весь світ спортсмен, інструктор міжнародного класу, тренер збірної команди України з Таеквон-До ІТФ», – написав Хлань.

Він розповів, що 22 березня, після розгону проукраїнського мітингу Афанасьєв захистив свою дружину, яку намагались затримати. За це його жорстоко побили: у лікарні діагностували численні гематоми та зламані ребра.

«Через дві години додому до родини прибули з обшуком російські військові. Окупанти знайшли посвідчення депутата райради, вилучили відео з камер спостереження та мобільні телефони членів родини. Усіх чоловіків, які були у будинку, затримали, серед них були і друзі Дмитра. Вранці 23 березня у будинку повторно провели обшук та відпустили одного із затриманих, який повідомив про жорстокі катування. Інші затримані чоловіки досі в полоні, над ними продовжують знущатись», – зазначив Хлань.

Увечері 24 березня віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила на брифінгу, що українській владі відомо про 14 політиків та представників місцевого самоврядування, які були викрадені російськими військовими на тимчасово окупованих територіях.

«Україна наполягає на тому, що брати в полон цивільних є порушенням міжнародного гуманітарного права, ми вимагаємо їхнього негайного звільнення», – сказала Верещук.

Вона зазначила, що звернулася до Росії з питань звільнення викрадених працівників місцевого самоврядування, і назвала їхні імена й посади:

  • Тетяна Безлюдна, депутатка селищної ради села Андріївка, Чернігівська область;
  • Дмитро Васильєв, секретар Новокаховської міської ради, Херсонська область;
  • Володимир Караберов, голова Мангушської об’єднаної територіальної громади, Донецька область;
  • Олексій Карцан, староста села Грем’яч, Харківська область;
  • Віктор Маруняк, староста села Стара Збруївка, Херсонська область;
  • Євген Матвєєв, мер міста Дніпрорудне, Запорізька область;
  • Олександр Мусієнко, голова Чулаківської ОТГ, Херсонська область;
  • Юрій Палюх, секретар Скадовської міської ради, Херсонська область;
  • Олександр Пономарьов, зник у Бердянську, народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя»;
  • Сергій Прийма, голова Мелітопольської районної ради, Запорізька область;
  • Іван Самойдюк, перший заступник міської голови Енергодару, Запорізька область;
  • Микола Сікаленко, голова Циркунівської ОТГ, Харківська область;
  • Володимир Тюрін, заступник керівника Щастинської міської військово-цивільної адміністрації, Донецька область;
  • Олександр Шаповалов, мер Берислава, Херсонська область.

Верещук додала, що протягом останніх днів отримує повідомлення від звільнених із полону людей про те, що загарбники вдаються до тортур. Вона наголосила, що кожного причетного знайдуть і притягнуть до відповідальності, зокрема, в Гаазькому трибуналі.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa