ООН: Через війну в Україні загинули щонайменше 1081 цивільних, ще 1707 поранені

Новини
Загиблі мешканці Маріуполя Фото: Evgeniy Maloletka

З 24 лютого 2022 року, коли Росія почала війну проти України, до 24 березня 2022 року загальні втрати серед цивільних осіб становлять 2788 людини, зокрема 1081 загиблий.

Про це повідомляє Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) передає Інтерфакс-Україна.

«УВКПЛ ООН вважає, що реальні цифри значно вищі, особливо на території, контрольованій урядом, і особливо в останні дні, оскільки отримання інформації з деяких місць, де велися інтенсивні бойові дії, затримується, а багато повідомлень все ще очікують підтвердження», – наголошується в документі.

Це стосується, наприклад, Маріуполя і Волновахи (Донецька обл.), Ізюма (Харківська обл.), Сєвєродонецька і Рубіжного (Луганська обл.), Тростянця (Сумська обл.), де є повідомлення про численні жертви серед цивільного населення. Їм необхідна подальша верифікація, тому не внесені до вищенаведеної статистики.

«Причиною більшої частини випадків загибелі або поранення цивільних осіб було застосування вибухових пристроїв із великою зоною ураження, зокрема обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та авіаудари», – йдеться у зведенні.

За підтвердженими даними ООН, загинуло 219 чоловіків, 165 жінок, 30 хлопчиків і 15 дівчаток, тоді як стать 48 дітей і 604 дорослих поки що не вдалося встановити.

Серед 1707 поранених 28 дівчаток і 23 хлопчики, а також 69 дітей, стать яких поки що не вдалося встановити.

УВКПЛ ООН зазначає, що в Донецькій та Луганській областях станом на 00:00 25 березня було зафіксовано 285 загиблих і 672 поранених на території, контрольованій урядом, і 59 загиблих і 224 поранених на території, контрольованій самопроголошеними «республіками».

В інших регіонах України під контролем уряду (у Києві, а також у Житомирській, Запорізькій, Київській, Сумській, Одеській, Миколаївській, Харківській, Херсонській, Дніпропетровській, Черкаській та Чернігівській областях) ООН зафіксувала 737 загиблих і 811 поранених.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa