Окупанти зберігають десятки тонн боєприпасів біля Чорнобильської АЕС – Генштаб ЗСУ

Війна

Існує ризик самодетонації при завантаженні та транспортуванні, оскільки окупаційні війська дедалі частіше використовують старі та некондиційні боєприпаси.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Окупанти продовжують мілітаризацію зони відчуження Чорнобильської АЕС. Це серйозно підвищує ризик пошкодження ізоляційних споруд, що побудовані над четвертим енергоблоком станції після її вибуху в 1986 році. Окупаційні війська РФ ігнорують загрози та застереження та продовжують транспортувати і зберігати значну кількість боєприпасів в безпосередній близькості від атомної станції.

Повідомляється, що десятки тон реактивних снарядів, снарядів для ствольної артилерії, мінометних боєприпасів транспортуються підрозділами Східного воєнного округу збройних сил рф з бази тилового забезпечення, що розгорнута в Наровлянському районі Гомельської області республіки білорусь.

«Транспортний коридор загарбників проходить через місто Прип’ять та в кількох сотнях метрів від ізоляційних споруд атомної станції. Подальше зберігання боєприпасів здійснюється в сусідньому до міста Прип’ять Чорнобилі, що також знаходиться на незначній відстані від АЕС. В місті Чорнобиль окупантами розгорнуто тимчасовий пункт управління угрупуванням військ Східного воєнного округу, а також командний пункт 38-ї окремої мотострілецької бригади», — повідомляє Генштаб ЗСУ.

Українські військові мають інформацію, що окупанти дедалі частіше використовують старі та некондиційні боєприпаси. Це підвищує ризик їхньої детонації навіть при завантаженні та транспортуванні. Факти такої самодетонації боєприпасів на російських військових складах та арсеналах відбуваються регулярно.

Нагадаємо:

  • У районі ЧАЕС в зоні відчуження зафіксовано 31 пожежу, які охопили 10 тисяч гектарів лісу. Радіація загрожує Україні, Білорусі та країнам ЄС.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa