В Україні внаслідок обстрілів російських окупантів продовжують гинути діти – Денісова

Новини
Батьки несуть до лікарні півторарічного Кирила, який в результаті загинув через поранення під час обстрілу Маріуполя Фото: Evgeniy Maloletka

В Україні внаслідок обстрілів російських окупантів продовжують гинути та отримувати поранення діти.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

«Фактичну кількість загиблих і поранених дітей встановити неможливо через те, що в українських містах окупаційні війська ведуть активні бойові дії», – написала омбудсмен.

Зокрема, вказала вона, на Запоріжжі внаслідок ворожого обстрілу постраждали двоє дітей. До обласної дитячої лікарні були доставлені хлопець та дівчина 2009 років народження. Обидва жителі Гуляйполя. Вони постраждали від вибухової хвилі під час обстрілу та вибуху у сусідньому житловому будинку. Хлопчик отримав поранення обличчя, а дівчинка – вогнепальне поранення грудної клітини.

На автодорозі між с. Шевелівка та с. Гусарівка Ізюмського району Харківської області виявлено розстріляний рашистами автомобіль. В автівці рятувалиники знайшли загиблу родину: жінку, чоловіка та 3-річну дитину.

Російські бойовики здійснили артилерійський обстріл с. Оскіл Ізюмського району Харківської області. Внаслідок цього пошкоджено будинок, загинуло 4 особи, серед них – 7-річний хлопчик. Крім того, поранення отримала 4-річна дитина. Також в інших частинах села під час обстрілів загинули ще 3 людини, серед яких — 16-річний хлопець. Чотири особи отримали поранення.

27 березня в Сумській області військовий транспортний засіб РФ здійснив наїзд на родину, яка йшла по дорозі, внаслідок чого 15-річний підліток отримав травми, а його батько помер у лікарні.

Протягом минулої доби окупаційні війська здійснили 28 артилерійських та авіаційних обстрілів міст Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Попасна, Кремінна та Новотошківське. Внаслідок руйнування одного з будинків у м. Рубіжне під завалами опинились місцеві мешканці, у тому числі дитина. У Борівському одна людина загинула, дві постраждали, з них одна дитина.

Російські війська 27 березня обстріляли Фастівський район Київської області, внаслідок чого за медичною допомогою звернулися 11 дорослих та одна дитина. Ворог застосував важку артилерію по житловим будинкам.

У Херсонській області в лікарні помер 15–річний хлопець від поранень, які він отримав внаслідок артилерійського обстрілу.

«Дії російських окупаційних військ є прямим порушенням Гаазької і Женевської конвенцій. Звертаюсь до міжнародної спільноти та міжнародних правозахисних організацій із проханням сприяти припиненню військового нападу Російської Федерації посилюючи санкційний тиск та ізоляцію агресора», – заявила Денісова.

Як повідомлялось, від початку збройної агресії РФ внаслідок повномасштабних бойових дій в Україні загинули 143 дитини та ще 216 поранені.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa